Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Gabriel Croitoru

Publicat: marți, 10 August 2021 , ora 16.33

Miercuri, 11 august, ca parte a Festivalului „Vară magică”, are loc un concert susținut de ansamblul Croitoru String Virtuosi, ai cărui soliști vor fi violoniștii Simina și Gabriel Croitoru.

În primul rând, aș vrea să știu cum ați format acest ansamblu.

În urmă cu câțiva ani, ne-am gândit că ar fi o continuare frumoasă a muncii pe care o facem în facultate, atât eu cât și soția mea, cât și, în ultima vreme și Simina, fata noastră, practic am creat un nucleu de foști studenți, apropiați ai noștri, să spunem, care să ne reprezinte cu succes pe scenă. Și atunci, iată a luat ființă această formulă camerală, care se numește Croitoru String Virtuosi.


Care a fost reacția studenților când le-ați propus această idee?

Noi avem un grup, să spunem așa, destul de unit, în rândul studenților, pe care-i gestionăm în facultate. Cei care au fost înscriși în această formulă s-au bucurat nespus. E vorba și de foști studenți și de actuali studenți, o parte dintre ei așa, alții așa, în funcție de proiecte se folosesc unele sau altele dintre persoanele respective. S-au bucurat nespus că, iată, a mai apărut o formulă camerală care să reprezinte muzica bună pe scenele românești. Am avut de altfel un turneu în 2018, când am și lansat CD-ul cu muzică românească, transpusă pentru orchestră de cameră și vioară solo, muzică românească tradițională. Am beneficiat de un turneu prin mai multe filarmonici din țară, am avut 16 concerte și cu ocazia aceasta am făcut și lansarea CD-ului și a fost foarte frumos.


Care au fost criteriile după care ați ales programul pentru seara de miercuri?

Publicul întotdeauna a apreciat Anotimpurile lui Vivaldi și asocierea cu celelalte patru anotimpuri scrise de Astor Piazzolla, nu face decât să întregească un concert de calitate.


Interviu realizat de Petre Fugaciu