Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Constantin Grigore despre participarea în cadrul Festivalului Vară Magică

Publicat: miercuri, 4 August 2021 , ora 14.42

Festivalul Vară Magică continuă joi, 5 august, la Ateneul Român cu un concert susținut de Camerata Regală, dirijată de Constantin Grigore, fondatorul ansamblului.


Domnule Constantin Grigore, joi, 5 august, veți dirija ansamblul Camerata Regală în cadrul Festivalului "Vară Magică". Ansamblul a participat la numeroase festivaluri atât în țară, cât și în străinătate. Ce înseamnă pentru Camerata Regală participarea în acest festival?

În primul rând, este o bucurie să revenim din nou pe scena Ateneului Român, iar în cadrul Festivalului "Vară Magică" este a doua noastră prezență. Prima oară am avut onoarea să participăm anul trecut, prin strădania domnului Dorin Ioniță. În acest an, am primit cu bucurie o nouă invitație din partea dumnealui și, iată, pe 5 august vom fi prezenți la Ateneul Român.


Programul prezentat reunește trei lucrări semnate de Grieg, Haydn și Mozart. Mai exact, o suită, un concert și o simfonie. Cum ați gândit alăturarea lucrărilor în program?

Am gândit ca de fiecare dată să prezentăm publicului un program pe de-o parte atractiv, pe de altă parte, de un impact foarte puternic și care să reunească mai mulți compozitori care să pună în valoare și ansamblul Camerata Regală. Așadar, am gândit împreună cu concertmaestrul Radu Chișu să prezentăm publicului Suita Din vremea lui Holberg de Grieg în deschiderea concertului, apoi Concertul în Do major pentru violoncel și orchestră de Haydn, unde-l vom avea invitat pe violoncelistul Octavian Lup - un prieten al Cameratei Regale, un violoncelist minunat cu care întotdeauna îți face plăcere să împarți scena, iar, în finalul concertului, Mozart nu putea să lipsească și vom prezenta Simfonia nr.29 în La major.


Nu sunteți doar dirijorul Cameratei Regale, ci și fondatorul acestui ansamblu care din anul 2009 este frecvent prezent în viața cultural-muzicală din România. Care sunt evenimentele viitoare din agenda Cameratei Regale?

Așa este. Au trecut mai bine de 11 ani de când Camerata Regală a luat ființă. Am reușit să fondăm această orchestră împreună cu Radu Chișu și cu Raluca Ouatu și, iată, cred că ansamblul a ajuns la maturitate, a ajuns să fie într-adevăr prezent pe scenele de concert din România, dar și din străinătate.

După concertul din 5 august, de la Ateneul Român, ne vom pregăti pentru un program special în cadrul Festivalului Enescu. A venit o nouă invitație pentru a participa în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu"; de această dată, la Ateneul Român, cu un concert în data de 3 septembrie, alături de marele violonist Shlomo Mintz. Concertul se va replica în data de 5 septembrie la Sibiu, în Sala Thalia.

Interviu realizat de Maria Isabela Nica