Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. EUROPAfest 28. "Reîntâlnirea este necesară pentru ambele părți, public și muzicieni" - Luigi Gageos, managerul Festivalului

Publicat: miercuri, 14 Iulie 2021 , ora 19.25

Timp de nouă zile, între 16-24 Iulie, la București se va desfășura cea de-a 28-a ediție EUROPAfest. În cadrul seriei vor concerta muzicieni din 20 de țări, atât din Europa, cât și invitați speciali de pe alte continente. Mai multe aflăm de la Luigi Gageos, manager general EUROPAfest:

EUROPAfest, cea de-a 28-a ediție, va începe vinerea aceasta, 16 iulie. Ce propuneți publicului?

Propunem să revenim la, aproape să zicem, normalitate. Aproape, pentru că sunt lucruri care lipsesc față de edițiile normale, dar în EUROPAfest 28, în perioada 16-24 iulie vor fi prezenți muzicieni din 20 de țări. Logo-ul eveninmentului este Return to live music. No limits just hope. Deci este dorința oamenilor din zona de evenimente de a se întoarce pe scenă și de a face împreună cu publicul - pentru că eu am avut o declarație acum câteva luni, că evenimente fără public, cel puțin, noi nu o să mai facem - o producție emoțională, directă și cu dorința de a arăta că viața... OK, avem problemele pe care le avem, trăim ceea ce trăim, dar arta ne aduce în zona umană. Nu vreau să mă gândesc cum ar fi fost momentele acelea de blocaj, acasă, fără să avem arta lângă noi, cu un film, cu o carte, cu muzică și arte vizuale. Eu cred că și-așa mulți dintre noi am suferit și suferim mental cu acest blocaj. Fără artă, lucrurile ar fi fost mult mai grave.


Vreau să rămânem la public. În acest context sanitar, cum va participa publicul la evenimentele EUROPAfest? Care sunt cerințele?

Cerințele, fiecare le poate găsi foarte clar de acolo de unde își iau bilet. Pe iabilet.ro găsesc și condițiile de participare. Ele sunt cele generale impuse de instituțiile specializate din țară și am văzut cam de peste tot din Europa. Acolo unde aceste lucruri au fost sărite și s-a dorit dovada unor libertăți mai mari, deja eu văd că există un recul și cred că preferăm să mergem spre bine. Deci primii pe listă sunt cei care s-au vaccinat. Trebuie să facă dovada că și-au luat acel card verde... nu știu cum are denumirea exactă. Apoi sunt cei care se testează, fie la 72 de ore cu test PCR sau testul celălalt mai simplu, la 24 de ore și cei care deja au luat acest virus și au până în 80 de zile de la data în care au făcut acest lucru.


Vorbim și despre artiștii EUROPAfest 2021. Începem cu concertul de deschidere din 16 iulie. Cine va concerta?

În 16 iulie avem Jazz at the Palace. În mod normal ar fi trebuit să fie un concert cu invitați speciali. Am dat acest lucru deoparte pentru a încerca să aducem unul din brandurile din cadrul EUROPAfest pe o scenă mai mare, tocmai pentru a permite un număr mai mare de spectatori. Și atunci va fi un jam session cu artiști din cinci țări. Vor fi șase band-uri și vor propune o listă de 20 de piese, care vor face această improvizație specifică jazz-ului.


Și cum va continua festivalul până în 24 iulie?

În fiecare seară există, timp de cinci seri după aceea, concerte de jazz pur, care regăsim jazz-ul tradițional, New Orleans jazz, swing, bebop, cool jazz, latin jazz, fusion, soul jazz ș.a.m.d., cu trupe din Argentina, Aruba, Azerbadjan, Australia, Austria, Brazilia, Columbia, Coreea de Sud, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Japonia, Polonia, Rusia, Statele Unite și România, normal, care vor cânta pe seară trei trupe. După care, în ultimele două seri, adică 23 și 24, pe 23 avem Best of Jazz, cele mai bune trupe din festival, trei-patru trupe din festival vor face un concert de excepție în această direcție, iar ultima seară va fi gala cu laureați din cadrul ediției acesteia și a altor ediții EUROPAfest.

EUROPAfest am căutat s-o avem chiar și anul trecut, când era un an extrem de dificil și lipsa publicului pentru noi a fost extrem de dură. Faptul că acum reușim, cu un procent de 70%, în condițiile dovezii unor demersuri de vaccinare sau de testare... reîntâlnirea este necesară pentru ambele părți, asta vorbesc din punct de vedere al muzicienilor. În ceea ce ne privește pe noi, ca organizatori, cred că, dacă am fi judecat prin prisma managementului, n-am fi făcut nici această ediție, pentru că, financiar, ea nu se susține. Singurul lucru care ne împinge de la spate și ne susține în a face această ediție este reîntâlnirea cu publicul. Deci, dragii mei, vă așteptăm. Sunt nouă zile de jazz. Unde? În Palatul Regal. Deci este un evenimente premium, care este făcut și realizat pentru voi.

Interviu realizat de Lucian Haralambie