Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu percuționista Sara Gheorghe

Publicat: miercuri, 2 Iunie 2021 , ora 10.56

Percuționista Sara Gheorghe se află printe muzicienii premiați anul acesta prin proiectul Moștenitorii României muzicale, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera. Luând în considerare încurajarea cât mai multor talente românești, ținând cont și de nivelul profesional ridicat al tinerilor muzicieni prezenți anul acesta în concurs, juriul a decis să acorde beneficii mai multor muzicieni.


Sara Gheorghe, te-ai înscris anul acesta pentru Bursa "Moștenitorii României muzicale". Cum ai descrie această experiență și proiectul organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera?

Eu, în Arad, sunt membru de onoare al Clubului Rotary. Ei m-au susținut întotdeauna. Am cântat și la diferite concerte organizate de aceștia, de caritate în majoritatea lor, și așa am și aflat de această bursă. Mi-au spus că ar fi foarte bine să mă înscriu pentru că am discutat despre cât e de costisitor studiul la Viena. Și, având în vedere că deja sunt acolo și că acolo vreau să mă duc mai departe - este o experiență superbă, doar că financiar nu este așa de ușor - mi-au recomandat să mă înscriu aici, spunând că și ei fac parte din proiect. Am considerat că m-ar ajuta mult în dezvoltarea mea ca muzician.

Domeniul în care sunt eu, percuția, este un domeniu destul de complex. Noi având atât de multe instrumente la care trebuie să știm să cântăm, pentru mine este foarte important să beneficiez de profesori foarte buni pentru fiecare ramură a percuției. Și acest lucru am considerat că este posibil doar la Viena, unde avem profesori atât de buni, cum este Emiko Uchiyama, care este profesoara de marimbă la Universitatea MDV. La fel și Anton Mittermayr și el este profesor la MDV și este și membru al Orchestrei Filarmonicii din Viena.


Juriul a decis pentru ediția din 2021 să încurajeze cât mai multe talente românești, oferindu-le oportunitatea de a susține concerte alături de Orchestra de Cameră Radio sau Orchestra Filarmonicii din Brașov. Știm că și tu faci parte dintre acești muzicieni. Care consideri că sunt atuurile care te-au recomandat pentru acest premiu?

Cred că de-a lungul anilor, de la 14 ani, de când am început să concertez, am avut parte de oportunități, să cânt la diferite concerte la noi, în Arad sau pe plan național sau pe plan internațional. Și eu fac parte din Orchestra de Tineret a României și cu ei am concertat, bineînțeles, înainte să înceapă pandemia. De asemenea, fac parte și din Orchestra de Tineret a Moldovei, cu care am participat și la Festivalul Young Euroclassics din Berlin. Acolo am cântat împreună cu maestrul Gabriel Bebeșelea și am reprezentat România - echipa de percuție constând doar din români. De asemenea, împreună cu Filarmonica din Arad am concertat pe plan internațional la Budapesta, prin Institutul Cultural Român; la fel și la Praga. De asemenea, pe lângă toate aceste concerte, am făcut și voluntariat și fac în continuare pentru că este un lucru care pe mine mă pasionează și cred că ceea ce eu primesc trebuie să dau și înapoi, pentru că numai așa putem crea un echilibru. La un radio din Arad am avut mai mult de un an o emisiune despre muzică.

Interviu realizat de Maria-Isabela Nica