Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Horia Mihail

Publicat: marți, 1 Iunie 2021 , ora 14.13

Proiectul Pianul călător aniversează, anul acesta, cei zece ani de existență printr-o ediție intitulată Encore, ce a debutat în 28 mai 2021 la Sibiu și se va derula pe parcursul lunii iunie în câteva orașe din țară.

A început ediția a XI-a a turneului Pianul călător - una aniversară intitulată sugestiv Encore, în care veți prezenta lucrările oferite ca bis în cele zece ediții de până acum. Cum ați gândit această ediție?

Sunt, într-adevăr, o parte din lucrările pe care le-am prezentat, fie ca bis, fie ca parte constitutivă a recitalurilor din anii trecuți. În același timp am învățat și repertoriu nou pentru această a unsprezecea ediție. Nu am vrut să mă opresc asupra unui stil sau asupra unui anumit compozitor cum am făcut-o în ediții precedente, deoarece, iată, după un an foarte greu, atât pentru noi artiștii, cât și pentru public, nevoia este foarte, foarte mare. Deja am sesizat-o în primele două recitaluri pe care le-am susținut zilele trecute la Sibiu și la Deva. Așadar, am vrut să ofer o parte cât mai largă de muzică și, iată, piesele pe care le prezint au fost scrise într-o perioadă ce depășește 200 de ani.


Concertele vor fi însoțite de proiectarea unui documentar ce urmărește parcursul proiectului în cei zece ani de existență. La o privire retrospectivă, cum vedeți parcursul acestui turneu, până în momentul de față?

A fost un parcurs extrem de interesant. Am avut parte de momente absolut incredibile, atât în orașe cu tradiție culturală, tradiție concertistică, mai ales în orașele mici, unde există o sete fantastică de cultură, de evenimente, de artă. Este un lucru absolut fabulos că iată au trecut 10 ani și un pic de la prima notă pe care am atins-o într-un turneu intitulat Pianul călător. Se întâmpla la 1 aprilie 2011 și Encore poate sugera de fapt și faptul că Pianul călător va continua poate chiar încă un deceniu.


Care sunt orașele pe care le-ați inclus în turneu și care au fost criteriile de alegere?

Având în vedere faptul că măsurile de relaxare pe care le-a hotărât Guvernul României sunt relativ recente și se schimbă de la o săptămână la alta, alcătuirea unui program coerent a fost aproape imposibilă de făcut. Am ales orașe în care se pot ține concerte. O premieră va fi pentru mine Târgu Jiu, la sfârșitul acestei săptămâni, însă sunt și orașe pe care le-am inclus deseori în turneele Pianului călător și nu numai.


Interviu realizat de Alexandra Scumpu