Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu tenorul Mihai Irimia - Director Artistic al Operei din Brașov

Publicat: luni, 12 Aprilie 2021 , ora 15.50

Din cauza condițiilor pandemice actuale, cea mai recentă premieră a Operei din Brașov a fost prezentată on-line, pentru prima oară în istoria instituției. Despre cum se desfășoară spectacolele Operei și despre proiectele viitoare aflăm de la tenorul Mihai Irimia - Director Artistic al Operei din Brașov, într-un interviu realizat de Florica Jalbă:


Opera din Brașov continuă să aibă o activitate bogată, chiar și în pandemie - pornind de la momentele artistice filmate de acasă și difuzate on-line în perioada stării de urgență, continuând cu spectacolele adaptate și prezentate în timpul verii în curtea Operei și până la spectacolele care au avut loc pe scena instituției, fiind difuzate on-line. Recent a avut loc un moment istoric pentru Operă, noua producție a operetei Sânge vienez de Johann Strauss-fiul fiind prezentată, în direct, on-line. Cum priviți această perioadă, atât din punct de vedere al solistului, cât și al directorului artistic?

Este o situație delicată pentru toată lumea, dar am reușit să ne adaptăm. Nu este singurul spectacol pe care am reușit să-l facem în această perioadă. Presupun, și mi-am dat seama urmărind și celelalte instituții de gen, că am reușit să fim cea mai prolifică (cel puțin din punct de vedere al numărului) instituție de cultură, având spectacole începând din luna mai 2020, cu mici perioade de câte două săptămâni, când nu am putut activa. Întorcându-mă la premiera de Sânge vienez - este o încercare pe care noi am făcut-o din vară, în curtea noastră, pentru că așa am reușit să ne adaptăm situației; am făcut o scenă în curtea Operei unde am avut spectacole, dar având în vedere durata spectacolelor (de o oră și douăzeci de minute), a trebuit s-o facem trunchiat. Ulterior, odată cu intrarea în sală, am reușit să o punem în scenă, prima dată tot într-o variantă un pic mai scurtă (din cauza restricțiilor, evident), și în final, sâmbătă 27 martie am reușit varianta finală de premieră. Este o muncă foarte, foarte delicată, orchestra este jumătate din ceea ce ar trebui să fie, corul întotdeauna intră pe scenă cu mască... și toate celelalte măsuri pe care încercăm să le păstrăm.


Ce ați proiectat pentru perioada următoare și până când va fi deschisă stagiunea curentă?

Vorbind de proiectele viitoare, țin să vă spun că opereta Sânge vienez nu este singura premieră pe care noi am pregătit-o. Săptămâna aceasta avem bucuria de a face un balet neoclasic, Anotimpurile - pe muzica lui Vivaldi și Piazzolla, un spectacol de balet extraordinar, unde vom avea și invitați. În această sâmbătă va fi premiera acestui spectacol, pentru că nu puteam să nu punctăm luna aceasta Ziua Internațională a Dansului. E un spectacol care îmbină baletul clasic și pe cel neoclasic, având chiar și inserții de tango argentinian. Cei doi invitați pe care noi îi avem sunt un cuplu celebru de dansatori de tango internațional argentinian Csongor Kicsi și partenera lui, Raluca Aldea. Coregrafia și regia acestui spectacol aparțin maestrului Alex Fotescu, iar scenografia Rodicăi Garștea. Vom avea apoi o lună plină de operetă. Vom începe cu un concert, L'amore all'opera, unde vom prezenta arii celebre, iar după această vom demara o perioadă a operetei cu Țara surâsului, cu Văduva veselă și cu un concert de operetă, care se cheamă Opereta cântă și dansează. Asta pentru perioada lunii mai. Ulterior, noi o să avem și o stagiune estivală, unde, împreună cu Primăria Brașov o să amenajăm în centrul orașului o scenă și pe această scenă vor avea acces absolut toate instituțiile de cultură din Brașov; evident că și noi vom face parte din acest proiect, venind în întâmpinarea publicului, cel care a avut cel mai mult de suferit în această perioadă. Am bucuria de a spune că Opera Brașov a devenit partener al Festivalului Internațional Ionel Perlea (în noul format) care va avea loc în perioada 27-29 mai unde va oferi unui tânăr interpret un premiu, care se va decerna în Gala Festivalului, constând într-un spectacol pe scena Operei noastre. În vară o să avem încă un proiect, se cheamă Opera Castle, iar acest proiect implică toate cetățile din jurul Brașovului, unde vom merge și vom avea spectacole în colaborare cu primăriile localităților respective.

Interviu realizat de Florica Jalbă