Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Vlad Conta despre concertul Orchestrei de Cameră Radio

Publicat: luni, 5 Aprilie 2021 , ora 12.07
În această săptămână la Sala Radio continuă concertele fără public. Orchestra de Cameră Radio va evolua miercuri, 7 aprilie, alături de violonistul Gabriel Croitoru, iar la pupitrul dirijoral se va afla Vlad Conta. Veți putea urmări concertul în transmisiune directă pe postul nostru, miercuri, începând cu ora 19.00.


Domnule Vlad Conta, veți dirija miercuri, 7 aprilie, concertul susținut de Orchestra de Cameră Radio. Cum descrieți colaborarea dumneavoastră cu acest ansamblu?

Mă bucur foarte mult să mă reîntâlnesc săptămâna aceasta cu Orchestra de Cameră Radio; aș putea spune cu prietenii mei din Orchestra de Cameră Radio. Ne cunoaștem de mulți ani, de mai mult de 20 de ani și am avut colaboorări frumoase. Am făcut muzică frumos împreună și cred că ne-am bucurat reciproc. Au fost multe concerte, multe înregistrări!


Solist va fi violonistul Gabriel Croitoru. V-ați mai aflat pe scenă în această formulă?

Da. Nu la Orchestra de Cameră Radio, dar ne-am mai întâlnit bineînțeles și ne leagă o veche prietenie și o bucurie de a face muzică împreună.


Programul serii reunește trei lucrări - două din sfera muzicii clasice, semnate de Haydn și Mozart, și una a compozitorului român Constantin Silvestri. Cum ați alcătuit programul?

Pe principiul unui contrast, ca un meniu bun. Silvestri este un compozitor pe care îl cunosc din adolescență. Cred că am toate piesele pe care le-a scris pentru pian și am dirijat și majoritatea pieselor pentru orchestră, în diverse formule. Sunt foarte legat de muzica lui și aceste piese pentru orchestră mă bucură foarte mult. Sunt opus 4, Silvestri tânăr. Contrastul pe care-l constituie aceste piese cu ceea ce urmează, cu Concertul de vioară în Do major de Haydn, mie mi se pare fericit. Despre Simfonia în sol minor care încheie programul nu trebuie să vă spun foarte mult. Este o capodoperă absolută, una din cele mai cuceritoare piese chiar din întreaga creație a lui Mozart.


Ne-ați vorbit despre contrastul dintre cele trei lucrări. Ați putea găsi și un element comul al acestora?

Aș putea, dar nu știu dacă e tocmai potrivit. Muzică excelentă, formație redusă, o mobilitate foarte mare în piesele lui Silvestri, o flexibilitate și o prospețime cu totul deosebite.


Interviu realizat de Maria Isabela Nica