Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu flautistul Matei Ioachimescu despre concertul compus de Kalevi Aho

Publicat: vineri, 29 Ianuarie 2021 , ora 11.27

Compozitorul finlandez Kalevi Aho a anunțat că a finalizat cel de-al 35-lea concert. Lucrarea gândită pentru flaut alto și orchestră de mici dimensiuni a fost scrisă pentru a fi interpretată de flautistul Matei Ioachimescu și dirijată de Gabriel Bebeșelea. Prima audiție absolută a concertului va avea loc la Skopje, în luna februarie a anului viitor.

Mai multe detalii aflăm de la Matei Ioachimescu, intervievat de Florica Jalbă:


Ne-am bucurat să aflăm vestea împărtășită de Kalevi Aho - cel de-al 35-lea concert din creația sa vă este dedicat, dumneavoastră și dirijorului Gabriel Bebeșelea. Cum ați primit această veste?

Am fost extrem de bucuroși, surprinși - e adevărat. Iată că, în timpuri ca acestea, există oameni care creează. Kalevi Aho este cunoscut internațional pentru capacitatea lui de a scrie foarte multă muzică. Anul acesta a terminat mai multe concerte pentru diverse instrumente. Anul trecut a terminat Simfonia a 18-a. Această colaborare a început acum doi sau trei ani, cu premiera concertului lui de flaut, împreună cu Orchestra Radio și cu maestrul Gabriel Bebeșelea. Acel concert este unul dintre cele mai cunoscute concerte ale lui Kalevi Aho, eu fiind, practic, al doilea flautist care a îndrăznit să abordeze acea lucrare de o dificultate incredibilă. Prin urmare, un entuziasm comun al dirijorului Gabriel Bebeșelea, al meu, al Orchestrei Radio, care iată, ne-a adus împreună. Si a avut loc premiera românească a Concertului de flaut, iar Kalevi Aho a fost extrem de încântat și a rămas cu această idee, de a ne dedica un nou concert. Iată, al 35-lea concert pentru un instrument solist și orchestră. El a scris concerte pentru absolut toate instrumentele din orchestră pentru unii dintre cei mai mari soliști ai momentului. Noi încă am văzut partitura acestui concert; acest concert este pentru flaut alto și orchestră de coarde (20 de muzicieni). Ceea ce am aflat de la compozitor este că va fi o lucrare în șase părți, va dura în jur de 25 de minute. Mă aștept să fie un succes internațional. Cert este că premiera va avea loc anul viitor, în luna februarie, la Filarmonica din Skopje, din Macedonia de Nord (într-o sală absolut uimitoare, o sală de concert construită relativ recent, cu o acustică extraordinară), împreună cu Gabriel Bebeșelea.


Un concert pentru flaut alto și, din ce am văzut, patru părți din cele șase sunt pentru flaut bas.

Da, Kalevi Aho și-a dorit să includă și acest instrument mai puțin folosit, flautul bas.


Mâine veți demara un masterclass online care va dura o săptămână. Povestiți-ne, pe scurt; de unde provin cursanții?

Acest masterclass nu vine întâmplător. Eu fac masterclass-uri de genul acesta în România, de foarte mulți ani. Sigur că ne-am fi dorit să ne întâlnim față în față, așa cum o facem în fiecare an. Masterclass-urile se adresează în primul și-n primul rând tinerilor flautiști români. Noi ne-am propus de foarte multă vreme să-i aliniem la niște standarde vest-europene. E un interes foarte mare. Avem acum si studenți care studiază la Talin, o studentă de la Munchen. Sigur că noua mea poziție în România, de profesor la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, atrage. În ceea ce privește munca online, lucrez cu studenții mei foarte intens. Consider mai că avem foarte mult de învățat din toată această criză. Am reușit să ne adaptăm foarte bine condițiilor vremii.


Ce am mai dori să aflăm, în contextul actual al pandemiei, considerați că vaccinarea va rezolva situația actuală și că vom putea reveni la normal?

Poziția mea este una extrem de simplă. Trebuie să avem încredere în știința momentului. Este, clar, cea mai eficientă soluție pentru a ieși din această criză și pentru a ne reîntâlni cu publicul nostru drag, de care ne este foarte dor. Prin urmare, cu siguranță, nici nu se pune problema de a nu te vaccina. Aștept cu mare nerăbdare să primesc și eu acest vaccin cu speranța că vom ieși cât mai rapid din această criză.

Credit foto: Ionuț Macri


Interviu realizat de Florica Jalbă