Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Georgeta Stoleriu

Publicat: marți, 19 Ianuarie 2021 , ora 12.47


Azi, soprana Georgeta Stoleriu împlinește 75 de ani și ce poate fi mai frumos ca la această vârstă să fii înconjurat de tineri și să te sărbătorești în mijlocul acestora! Și am ținut, vă mărturisesc, să punctez această aniversare și pentru faptul că soprana Georgeta Stoleriu a fost o artistă extrem de apropiată de Radiodifuziunea Română, așa cum ne-a și declarat.


Cum v-a găsit această nouă aniversare? Să nu-mi spuneți că la Conservator!

Ba la Conservator, pentru că, iată, asta e soarta mea de ani și ani. Începe sesiunea în perioada aceasta și întotdeauna se întâmplă să am examen de ziua mea.


În mijlocul studenților, eu cred că este o binecuvântare pentru oricine să fie!

Da, sigur, mai ales în mijlocul studenților, dar și în mijlocul colegilor, evident.


În mod normal, sărbătorirea aniversării dumneavoastră era dublată și de acordarea bursei pe care o susțineți de peste 25 de ani în memoria fostei dumneavoastră profesoare de canto, doamna Iolanda Mărculescu. Anul acesta însă a rămas doar aniversarea, nu?

Deocamdată, da. Pentru că dacă aș fi susținut și anul acesta ediție de bursă, ar fi trebuit să o fac fără public. Or, eu nu agreez această variantă. Știu că e de moment, dar o consider un compromis nu întotdeauna benefic. Așa încât, mă gândesc că poate dă doamne-doamne și pe parcursul acestui an vom scăpa de această sabie a lui Damocles care stă deasupra capului nostru, pandemia, și poate că mai încolo vom avea posibilitatea să ținem cu public în sală.


Deci, doar o aniversare anul acesta, totuși în mijlocul studenților, în mijlocul colegilor dumneavoastră. Să înțeleg că Universitatea de Muzică din București funcționează oarecum în parametri normali?

Da. A fost la alegerea noastră să alegem varianta. Toată grupa mea de studenți a dorit să facă fizic, prezenți. Am avut și două cazuri de corona la clasă, dar au trecut cu bine peste boală. Am făcut cursul normal și eu și ei am fost fericiți să-l facem așa. E cu totul altceva!


Orice aniversare cred că vine mai ales după o anumită vârstă și cu un mozaic de gânduri și trăiri. Cum a venit pentru dumneavoastră aniversarea de azi?

Știți, mozaicul acesta cuprinde, de fapt, un singur element, care domină simțirea și gândirea, sănătatea pe care mi-o doresc. Dacă va fi sănătate, sunt convinsă că am încă destule de spus și voi găsi aceeași dăruire și plăcere cu care fac acest lucru de 50 de ani.


Doamnă Stoleriu, vă spun încă o dată La muți ani! Și vă trimit din studioul Radio România Muzical cele mai calde îmbrățișări! Vă mulțumesc.

Vă mulțumesc foarte mult și permiteți-mi o ultimă propoziție să vă spun... Eu sunt ce sunt, cum sunt, dar mulțumesc Radioului în principal pentru că fără toate înregistrările, fără toate emisiunile, fără toate transmisiile și retransmisiile eu n-aș fi fost ce sunt! M-au iubit și sunetiștii, și eu pe dumnealor, și realizatorii, și toți… adică am avut niște relații extrem, extrem de plăcute cu toată lumea.


Interviu realizat de Luminița Arvunescu