Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu percuționistul Bogdan Băcanu

Publicat: marți, 19 Ianuarie 2021 , ora 18.21

Radio România Muzical transmite în direct de la Munchen concertul susținut de cvartetul The Wave al cărui fondator este românul Bogdan Băcanu. Cvartetul The Wave este printre cele mai bine cotate ansambluri de percuție internaționale și colaborează actualmente cu casa de discuri Sony Classical.


Postul Radio
România Muzical va transmite în direct de la Munchen concertul susținut împreună cu colegii dumneavoastră din Cvartetul The Wave. Cum se va desfășura acesta?

Invitația a fost la început pentru un concert în studioul de concerte la Bayerischer Rundfunk, dar cu timpul, a fost foarte clar că acest concert nu va avea loc, așa cum a fost planificat. Bayerischer Rundfunk, în final, nu a vrut să renunțe la concert, având în vedere că suntem doar un cvartet, deci nu un ansamblu foarte mare. Au hotărât, în final, să meargă înainte și suntem toți testați. Este o nebunie întreagă cu adeverințe și cu hârtii și toate cele. Deci, este mai ușor acum să călătorim în Rusia decât la Munchen, dar concertul va avea loc în continuare, în sala de concert, fără public și va fi numai transmis live, în Radio.


În programul concertului figurează nume de compozitori mai puțin cunoscuți în România. Cum ați alcătuit programul și care vor fi lucrările interpretate?

Repertoriul a fost, să spunem, un compromis între dorința celor de la Bayerischer Rundfunk și repertoriul caracteristic Wave Quartet. Wave Quartet a avut implicare o linie foarte clară și la Bayerischer Rundfunk au vrut practic să aibă și această linie, dar au avut și ceva în plus, deci au vrut să aibă și aranjamente, de exemplu. Din cauza asta am hotărât să luăm, printre altele, de la Suzanne Vega, de exemplu Gypsy, Singer-Songwriter din America. La fel ca și prima piesă din repertoriu de Josh Groban se numește The Wondering Kind, pe de altă parte avem, iarăși, complet contrast, Carmen de Bizet, de fapt, aranjamentul făcut de Shchedrin la Carmen de Bizet, pe care noi am rearanjat-o pentru patru marimbe și percuție sau doar patru marimbe, în două versiuni diferite, din cauza restricțiilor, doar cu patru marimbe. Pe de altă parte, avem și repertoriu tipuic de percuție, deci vom avea de exemplu, Avner Dorman, compozitor israelian foarte, foarte cunoscut la ora actuală, care acum, ani de zile a scris pentru un duo percuționist, se numesc Percadu, a scris o piesă pentru ei, se numește Udacrep Akubrad, pe care, pe urmă a dezvoltat-o la concert pentru doi percuționiști și orcherstră. După ce noi am intrat în contact cu Avner Dorman, el s-a hotărât să rearanjeze acest concert pentru Wave Quartet și orchestră. Vom cânta doar partea I. Iarăși vom avea, de exemplu și la Tobias Brostrom, Arena, era planificat pentru început, din cauza restricțiilor, Christoph, care va cânta această piesă solo, a reprogramat o nouă piesă de Maki Ishii, se numește Thirteen Drums. Vom avea de exemplu, Astor Piazzolla și vom avea în premieră, o lucrare nouă, nu nou compusă, dar nou aranjată de noi, se numește Aconcagua, original scris pentru pian, bandoneon și orchestră.


Cvartetul The Wave a debutat 2008, iar până în prezent a susținut numeroase recitaluri, având constant o activitate bogată în lumea muzicală. Cum și-a continuat ansamblul această activitate în perioada pandemiei?

Cam acum un an, când a început această pandemie a fost, practic, o frână bruscă pentru tot ce are de-a face cu cultura, presupun, în toată lumea, nu numai aici, multe concerte deja se reprogramează a treia oară. Avem acum un turneu în Moscova și în Soci, care îl reinițiem acum pentru a cincea oară într-un an de zile. Dificil, extrem de dificil. Am avut noroc în continuare, având în vedere că lucrăm cu Sony Classical, am fost invitați foarte des la radio. Am avut iarăși, noroc, de două-trei ori, să aibă o sală de concert posibilitatea să redeschidă ușile pentru câteva zile și a fost exact în perioada în care ar fi fost concertul nostru. Deci, am reușit să cântăm ceva, dar față de ce era înainte, bineînțeles, suntem foarte mult în vacanță, la ora actuală. Dar, pe de altă parte, iată, am folosit timpul pentru repertoriul nou și iarăși am reușit să fixăm două proiecte noi cu Sony Classical pentru două discuri, pe care le vom înregistra în această perioadă, în continuare.


Tot legat de acest subiect, aș dori să vă întreb în final, cum privește un muzician soluția vaccinării, strict din punctul acesta de vedere, al revenirii la viața muzicală precedentă?

Vaccinul, la ora actuală este ceva ca polarizează societatea foarte puternic, deci sunt mulți care nu vor în nici un caz să ia acest vaccin, sunt mulți care îl vor, dar numai din acest punct de vedere, trebuie văzut, presupun că este singurul fel în care ne putem reîntoarce la normalitate. Atâta timp cât acest vaccin nu va fi îmbrățișat de societate, presupun că vom continua cu lockdown după lockdown, până când, mai ales din viața culturală, nu va mai rămâne foarte mult.


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica