Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Marin Cazacu, Invitatul Săptămânii în Perpetuum mobile

Publicat: joi, 26 Noiembrie 2020 , ora 11.16

 

Orchestra Română de Tineret susține luni, 30 noiembrie, un concert online ce poate fi urmărit pe pagina de Facebook a Centrului Național de Artă "Tinerimea Română". Ansamblul va interpreta lucrări semnate de compozitori precum Constantin Silvestri, Constantin Dimitrescu, Ciprian Porumbescu, Ludwig van Beethoven și Sabin Păutza. Este un concert despre care a vorbit, în Perpetuum mobile, violoncelistul Marin Cazacu, unul dintre Invitații Săptămânii:


Îi spun bun găsit violoncelistului Marin Cazacu! Maestre, mă bucur să vă aud din nou în Peerpetuum mobile.

Mulțumesc pentru invitație! Și eu mă bucur tare mult.


Am spus mai devreme că pregătiți o surpriză, dumneavoastră și ansamblul pe care l-ați creat alături de dirijorul Cristian Mandeal - Orchestra Română de Tineret. Este vorba despre un concert pe care noi îl vom asculta luni, 30 noiembrie. Mai exact, despre ce este vorba?

Aș fi vrut să vă ofer mult mai multe surprize. De fapt, erau pregătite, dar aceste surprize au devenit la rândul lor surprizele altor surprize. În sensul că acest proiect pe care-l vom prezenta luni, 30 noiembrie, inițial trebuia să fie cu o orchestră de tineret România-Germania, cu două concerte extraordinare la București, la Ateneul Român și la Berlin, la Konzerthaus. De ce acest tip de proiect? Pentru că în partea a doua a anului 2020 Germania deține președinția Consiliului European, iar România... iată că ne apropiem de data de 1 decembrie, și-atunci am fi cumulat cele două evenimente importante pentru cele două entități muzicale - Orchestra de Tineret a Germaniei și Orchestra de Tineret a României. Era un proiect frumos din care, din păcate, nu a rămas decât Orchestra Română de Tineret care va cânta muzică din repertoriul german și repertoriul românesc. Am făcut o înregistrare în ultima perioadă, pe care o vom prezenta cu această ocazie, 30 noiembrie. Rămâne însă ca acest eveniment să fie promovat și pe site-urile Ambasadei României la Berlin, pe site-ul Ambasadei Germaniei la București. Și, așa cum am spus, e organizat în onoarea președinției Germaniei și în onoarea Zilei Naționale a României.

Programul pe care îl prezentăm publicului este un program în prima parte românesc, cu cele trei piese de Constantin Silvestri. Violoncelistul Ștefan Cazacu va interpreta Serenada română și Dans țărănesc de Constantin Dimitrescu. Și urmează Alexandru Tomescu cu celebra Baladă de Ciprian Porumbescu. Partea întâi se încheie cu Jocurile românești într-un aranjament care va fi prezentat în primă audiție de Sabin Păutza. În partea a doua a programului, va fi muzică germană. Vom asculta Simfonia a II-a în Re major op.36 de Ludwig van Beethoven. Dirijorul Cristian Mandeal a pregătit și a susținut acest proiect de la început și ne bucurăm să-l avem alături și sperăm ca cei care vor asculta aceste muzici să se bucure din plin și să trăiască alături de noi și momentele triste și, mai ales, bucuria că, iată, acești tineri au șansa unui proiect pe care să-l ducă până la urmă, chiar și într-o formă redusă și diferită, la bun sfârșit.


Va fi, cu siguranță, un concert-eveniment. Marcați și Anul Beethoven cu această ocazie. Dar vreau să rămânem la perioada despre care ați vorbit și dumneavoastră ceva mai devreme; a adus modificările pe care le-ați menționat. Rămâneți unul dintre muzicienii cei mai apropiați de tânăra generație atât pe plan personal - mă refer la cei doi copii muzicieni, dar și pe plan profesional. Iată, fiind în tot acest timp, aproape de Orchestra Română de Tineret, dar și ca profesor. Cum i-ați simțit pe tinerii interpreți în toată această perioadă pe care o traversăm și ce sfaturi le-ați dat?

Am trăit alături de ei, ca întreaga societate românească de fapt, aceeași dramă. Faptul că acești tineri se întreabă care va fi rolul lor în societatea care se va ivi în viitor, e o întrebare pe care și-o pun foarte mulți... dacă mai este nevoie de muzică clasică?! Desigur, sunt întrebări pe care și le pun și care trebuie să aibă răspunsuri. Eu i-am încurajat să nu uite niciodată că noi suntem cei care trebuie să promovăm muzica, noi suntem cei care trebuie să pătrundem în sufletele oamenilor și că fără noi, totuși, lumea ar fi mult mai săracă - fără muzică, în general, și fără artiști care să exprime emoțiile de care omenirea are atâta nevoie.

Am și reușit, cât am putut în această perioadă tristă, să avem câteva evenimente speciale. Am făcut proiecte cu toate cele patru orchestre de tineret - Junior, Sinfonietta, Orchestra Română de Tineret și Orchestra Națională Simfonică a României - astă vară la Sinaia și la București; 14 concerte cu acești tineri minunați. Au fost o bulă de oxigen pentru ei și pentru toți cei care doreau să asculte muzică clasică. Am mai făcut un turneu național în luna septembrie, când încă era posibil, la Sibiu, Timișoara și București, sărbătorind Uniunea Compozitorilor la cei 100 de ani de existență. Și, din păcate, ne-am rezumat la cât am putut. Sperăm ca acești tineri să nu uite că muzica îi va salva și pe ei și pe noi.


Vreau să vorbim tot despre proiecte. Un alt concert din perioada imediat următoare, la care lucrați alături de Orchestra Română de Tineret, este deja tradiționalul concert Iarnă Magică. Anul acesta ce ne propuneți și cum se va desfășura evenimentul, ținând cont de restricțiile impuse?

Nu va avea loc un concert așa cum ne-am fi imaginat, nu este posibil. Va fi tot o înregistrare făcută într-o perioadă mai lungă, prin care vom prezenta între Crăciun și Anul Nou acest proiect special. Sperăm să fie preluat și de Radio România și de Televiziunea Română. Este un proiect în care Orchestra Română de Tineret condusă tot de maestrul Cristian Mandeal va prezenta publicului suitele Peer Gynt de Edvard Grieg, avându-l narator pe actorul Adrian Păduraru, și vom prezenta în primă audiție absolută câteva colinde românești tradiționale din toate zonele României, colinde românești specifice pentru perioada Crăciunului. Și vom încheia, cu buna veselie pe care noi sperăm să o transmitem și publicului, cu lucrări celebre din repertoriul lui Johann Strauss și Josef Strauss.