Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Luiza Borac, nominalizata la premiile ICMA

Publicat: miercuri, 18 Noiembrie 2020 , ora 11.42

International Classical Music Awards a publicat lista nominalizaților pentru aparițiile discografice ale anului. În 15 decembrie vom afla finaliștii, iar în aprilie 2021 va avea loc gala de decernare a premiilor. Postul nostru de radio face parte din juriul competiției. Printre nominalizați, la categoria Assorted Programs regăsim un dublu CD realizat de Orchestra Națională Radio dirijată de Rossen Gergov, solistă fiind pianista Luiza Borac.

Despre această nominalizare și despre lucrările care se regăsesc pe acest dublu CD aflăm de la Luiza Borac, într-un interviu realizat de Florica Jalbă:


În primul rând, felicitări pentru nominalizare! Ne bucurăm să avem parte și de vești bune, în această perioadă atât de dificilă. O competiție, la care Radio România Muzical are privilegiul de a face parte din juriu, alături de prestigioase reviste de specialitate și posturi europene de radio.

E o onoare deosebită și o mare bucurie din mai multe motive. În primul rând, mă bucur că în acest an, Radio România Muzical a fost selecționat să facă parte din acest juriu renumit, deci i se acordă o atenție specială. Apoi, mă bucur din suflet pentru atenția acordată compozitorilor prezenți pe acest dublu disc al meu, care a fost nominalizat pentru creațiile compozitorilor George Enescu și Gyorgy Kurtag și în mod cu totul și cu totul special, atenția, în plan internațional, acordată lucrărilor lui Constantin Silvestri; un dirijor de un renume incontestabil, însă un compozitor necunoscut. George Enescu l-a admirat și susținut foarte mult și Enescu îl numea pe Silvestri speranța muzicii românești. Mă bucur că lucrările sale au fost remarcate în acest context și, bineînțeles, mă bucur pentru nominalizarea acestui disc, pe care se află, în premieră discografică, concertul neterminat pentru pian și orchestră de George Enescu. Este vorba de o înregistrare, alături de minunata Orchestră Națională Radio, din cadrul unui concert festiv de anul trecut, cu ocazia Zilei Regalității, alături de dirijorul Rossen Gergov. Și nu în ultimul rând, pe acest disc, majoritatea lucrărilor sunt în premieră discografică. Este și cazul a două lucrări de renumitul compozitor de origine maghiară, Gyorgy Kurtag.

Cum v-ați gândit să selectați acest program?

Dorința de a aduce la lumină lucrările lui Constantin Silvestri a început de mai mulți ani. În anul 2014 am înregistrat discul "Chants nostalgique", cu lucrări de Schubert, Liszt, unde au fost și înregistrări istorice ale celebrului tenor Ion Buzea, în timpul Festivalului George Enescu. Atunci am înregistrat pentru prima oară "Chants nostalgique" de Silvestri și această înregistrare a avut o rezonanță cu totul deosebită și mi-am dat seama că este ceva imperativ de a aduce la lumină aceste lucrări de o mare originalitate. Așa a apărut această idee, iar apoi, în timp ce lucram la acest proiect am primit de la dirijorul Peter Ruzicka, manuscrisul concertului de George Enescu, concert neterminat pentru pian și orchestră, o lucrare extraordinară. Da, păstrez în suflet acest concert de anul trecut, în 2019, alături de Orchestra Națională Radio, unde acest concert a fost cântat și ascultat pentru prima oară în Sala Radio.


Cum a fost colaborarea cu Orchestra Națională Radio, pe care, iată, o vedem astfel, nominalizată?

Orchestra Națională Radio are un loc în suflet foarte adânc. Este un colectiv de o înaltă profesionalitate și, așa cum spun și elevilor mei, un profesionist își dă ce are mai bun, în condițiile cele mai deosebite, care, uneori sunt mai ușoare sau mai grele. În anul 2008, tot alături de acest colectiv am înregistrat concertul de Schumann, în niște condiții foarte grele de caniculă și au fost trup și suflet dedicați muzicii. Și de înregistrarea care este pe acest disc mă leagă o amintire deosebită; repetiția cu concertul de Enescu a avut loc exact de ziua mea și orchestra, bineînțeles, că a marcat acest moment personal, într-un mod foarte frumos.


Interviu realizat de Florica Jalbă