Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Melania Luana Butnariu - bibliotecar la Centrul de Excelență pentru copii și tineret din cadrul Bibliotecii Județene „George Barițiu” din Brașov

Publicat: luni, 9 Noiembrie 2020 , ora 11.59

De cât timp implementați în cadrul bibliotecii, proiectul inițiat de Radio România Muzical, "Ascultă 5 minute de muzică clasică"?

Acest proiect "Ascultă 5 minute de muzică clasică" este un proiect la care am ajuns indirect, aș putea spune. Am aflat despre acest proiect din media. Auzind de el, bineînțeles că, rapid, am contactat persoana importantă din acest proiect, mai exact, pe doamna Mihaela Manciu din Brașov, un profesor dedicat al Liceului de Muzică din orașul nostru și, bineînțeles, pe doamna Cristina Comandașu, cea care a inițiat acest proiect. Foarte rapid s-au pus la punct problemele organizatorice și am început. Implementarea are loc cam de două-trei săptămâni; nu de foarte mult timp, dar cu un succes extraordinar. Ultima activitate pe care am desfășurat-o în cadrul acestui proiect este cu o clasă a III-a de la Școala Gimnazială nr. 3, doamna profesor Viorica Pralea. Am început ora de lectură cu muzica pusă la dispoziție pentru acest proiect de Radio România Muzical. Un succes extraordinar a avut în aceste trei săptămâni, încât de acum încolo, promit că nicio altă activitate n-o voi mai începe fără 5 minute de muzică. Vorbesc chiar de activitățile cu adulții.


Dumneavoastră, fiind la Centrul de Excelență pentru Copii și Tineret, ați mers mai departe cu această inițiativă de implementare a proiectului, solicitând și afilierea Asociațiilor Bibliotecarilor și Bibliotecilor din România. Spuneți-ne, vă rog și despre acest demers, pentru că, din acest moment, Radio România Muzical, datorită dumneavoastră, are doi noi parteneri.

Așa este. Este vorba de Asociația Națională a Bibliotecilor și Bibliotecarilor din România și Asociația Bibliotecarilor din România. Sunt două asociații diferite, Asociația Bibliotecarilor Publici și Asociația Bibliotecarilor Școlari. Am cerut, într-adevăr, acordul celor două asociații să ni se alăture, să ne susțină și proiectul să fie demarat în toate bibliotecile din țara noastră.


În acest moment, din cauza pandemiei, bănuiesc că veți derula acest proiect mai mult online sau care este situația la dumnevoastră?

Da, în Brașov, activitățile au loc doar online și cred că și în majoritatea bibliotecilor din țară, motiv pentru care, proiectul se va desfășura online. Înainte de începerea activității, pe Zoom, de exemplu, cu camera închisă, doar microfonul pornit, înainte de a spune bun venit invitaților mei din online, dau drumul la 5 minute de muzică, după care opresc muzica, dau bună ziua și încep activitatea. Ajunge această activitate la sufletul tuturor.


Vorbim de abonați sau cum ajungeți la copii sau chiar la adulți?

Firesc că se ajunge mai ușor la utilizatorii frecvenți, fideli ai bibliotecii. Ei se interesează mai mult de activitățile noastre, dar iată, cu ajutorul dumneavoastră, ajungem cu această informație și la alți cititori de-ai noștri sau la utilizatori mai puțin frecvenți. Am realizat activități în grupuri mai mari, grupuri de părinți, grupuri de bunici. Au mers extraordinar de bine.


Unde puteți fi contactați?

În primul rând, este blogul Bibliotecii Județene, site-ul Bibliotecii Județene George Barițiu Brașov. Informația se va disemina, bineînțeles, și va apărea și pe site-ul celor două asociații care ne susțin și, bineînțeles, pagina de Facebook a Bibliotecii Județene Brașov, respectiv, pagina asociațiilor care ne susțin. Muzica și cartea, întotdeauna vor face casă bună.

 


Interviu realizat de Florica Jalbă