Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Gabriel Croitoru

Publicat: miercuri, 4 Noiembrie 2020 , ora 9.48

Joi are loc al doilea recital dintre cele trei susținute la Sala Radio de violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail cu integrala Sonatelor beethoveniene. Incluse în Turneul Vioara lui Enescu, evenimentele își propun să marcheze anul aniversar Beethoven prin prezentarea integralei în București și în câteva orașe din țară. Despre această serie și despre concertul de la Sala Radio, ne vorbește violonistul Gabriel Croitoru în următorul interviu.  



Recitalul de joi, 5 noiembrie 2020, continuă seria dedicată integralei sonatelor de Beethoven de la Sala Radio, ce a debutat în 20 octombrie. Ce opusuri pregătiți de această dată?

În acest al doilea recital din integrala sonatelor de Beethoven pentru vioară și pian vom prezenta Sonata a III-a, Sonata Primăverii, adică a V-a, și Sonata a VIII-a.


Știm că ați mai interpretat în trecut această integrală împreună cu pianistul Valentin Gheorghiu. De această dată, veți colabora cu Horia Mihail. Cum priviți sonatele beethoveniene? Ce simțiți special la această muzică?

Eu cred că fiecare colaborare cu un nou partener de scenă aduce ceva în plus interpretărilor și trăirilor pe care le avem cu toții. Sigur că nu vor semăna niciodată unele cu celelalte decât ca note, însă ca interpretare este total diferit și sper ca publicul să aprecieze această nouă colaborare a mea.


Spuneați într-un interviu acordat recent faptul că recitalurile de la Sala Radio vor fi înconjurate de apariții în diverse filarmonici din țară ca parte a Turneului "Vioara lui Enescu". Unde ați concertat și ce reacții ați primit din partea publicului?

Deocamdată am concertat în doar câteva orașe. Am deschis seria la Ploiești, la Filarmonica din Ploiești, și vom mai avea Piteștiul, vom mai avea Brașovul, Craiova, Deva. Sunt convins că publicul va aprecia, așa cum s-a întâmplat și până acum de altfel, aceste opusuri beethoveniene, mai ales în condițiile în care continuăm perioada neagră prin care trecem și iată că și la Radio concertele și recitalurile se întâmplă în sală fără spectatori. Se transmit doar prin intermediul undelor și e bine că se întâmplă și lucrul acesta pentru că măcar păstrăm, într-un oarecare fel, legătura cu publicul nostru.


Interviu realizat de Alexandra Scumpu