Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Alexandru Tomescu

Publicat: miercuri, 2 Septembrie 2020 , ora 13.39

Joi 3 septembrie 2020, de la ora 19.00, la Cetatea Deva debutează cea de-a XIII-a ediție a Turneului Internațional Stradivarius, intitulată "PIAZZOLLA 99". Violonistul Alexandru Tomescu, liderul acestui proiect, va cânta pe vioara Stradivarius Elder Voicu alături de invitatul său, Omar Massa la bandoneon. Programul concertelor va cuprinde, pe lângă compozițiile lui Astor Piazzolla și creații semnate, printre alții, de Georg Friedrich Händel, Ludwig van Beethoven, Jules Massenet și Ciprian Porumbescu. De asemenea, va putea fi ascultată și o lucrare semnată de muzicianul invitat, Omar Massa.

Mai multe detalii despre turneu aflăm de la violonistul Alexandru Tomescu, intervievat de Florica Jalbă:

În sfârșit, începe Turneul Internațional Stradivarius. Amânat din cauza pandemiei, iată că joi, 3 septembrie, va avea loc primul concert al celei de-a XIII-a ediții. Veți cânta la Cetatea din Deva; cu ce gânduri porniți la drum?

În luna septembrie pornim la drum cu o oarecare întârziere, este adevărat. Luna tradițională pentru turneu era luna mai, însă, am fost în această izolare. Eu cred că mesajul cel mai important este acela că muzica merge mai departe. Cred că avem o nevoie vitală de muzică, de artă, de frumos în viețile noastre și asta vom încerca să dăm oamenilor. Nu va fi un turneu obișnuit, în sensul că sunt în continuare diverse măsuri de distanțare. Majoritatea concertelor vor fi în aer liber. Dincolo de toate aceste lucruri mai puțin confortabile, lucrul important este că se întâmplă. Cred că, cu toții - artiști, muzicieni, organizatori, melomani vom reuși să repunem în funcțiune această viață culturală care a fost greu lovită.


Ați ales ca temă "Piazzolla 99", un număr mai puțin obișnuit pentru o celebrare.

Într-adevăr, la anul se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Astor Piazzolla și ne-am gândit să anticipăm puțin acest moment. Îl voi avea alături de mine pe Omar Massa, un artist extraordinar care a și locuit în România o vreme, însă acum s-a stabilit la Berlin, în Germania, unde are o carieră fantastică. Mă bucur din toată inima că, iată, în ciuda restricțiilor de călătorie, e posibil să îl avem alături de noi în turneu. Programul este unul special, nu este axat exclusiv pe muzica lui Astor Piazzolla, ci, dacă vreți, sunt puse față în față, ca în niște oglinzi, două fațete ale muzicii interpretate la vioară și la bandoneon. Bandoneonul, să nu uităm, a fost inventat în secolul al XIX-lea pentru a suplini lipsa orgilor în bisericile din America de Sud; inventat de un neamț, e un instrument cu un potențial expresiv extraordinar, total diferit de acordeon sau de alte instrumente similare. Bandoneonul mi se pare că rezonează cel mai bine cu sonoritatea viorii. Nu întâmplător, turneul era preconizat să se țină în catedrale, tocmai pentru a pune în valoare rezonanța acestor două instrumente, însă, multe dintre concerte vor fi în aer liber, așa că vom face tot posibilul ca să transmitem publicului o experiență cât mai emoționantă. Prima parte a programului se va axa pe piese clasice - lucrări de Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Handel, Ludwig van Beethoven, Jules Massenet, Ciprian Porumbescu - pentru ca în partea a doua să abordăm repertoriul sud-american semnat, evident, de Astor Piazzolla. Avem și o piesă scrisă special pentru turneu de compozitorul Dan Popescu; se numește A cry for solitude. Prima audiție absolută va avea loc pe 3 septembrie, în Cetatea Devei.


Alături de Omar Massa veți susține concerte în 10 orașe, ultimul fiind capitala căreia i-ați rezervat două concerte. Am remarcat că veți merge în orașe care au mai figurat în agenda turneului, dar sunt și orașe noi pe hartă, care se bucură mai rar de muzica clasică. Cum ați configurat această hartă?

La organizarea fiecărei ediții a Turneului Stradivarius ne punem problema clonării; desigur că mi-aș dori să pot vizita în fiecare an absolut toate orașele României (mai mari, mai mici) și nu doar orașele, ci și satele. Însă, sigur că trebuie să facem de fiecare dată o selecție. Încercăm ca în fiecare an să ajungem în locuri noi și, astfel, la ediția din acest an Turneul Stradivarius va ajunge pentru prima dată la Deva, la Ghimeș, la Reșița. Peste tot muzica este la ea acasă, așa simt.

Interviu realizat de Florica Jalbă