Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Cristian Ladislau Andriș, directorul artistic al Romanian Chamber Orchestra

Publicat: miercuri, 12 August 2020 , ora 10.53

În 20 august, Romanian Chamber Orchestra va sustine un concert la Sala Radio, fără public, transmis în direct la Radio România Muzical. Detalii despre acest eveniment ne-a oferit Cristian Ladislau Andriș, director artistic al orchestrei.

Domnule Cristian Ladislau Andriș, în 20 august, Romanian Chamber Orchestra va concerta în cadrul proiectului "Moștenitorii României Muzicale". Este primul concert pe care orchestra îl susține fără public?

Da. Din cauza conjuncturii actuale, am fost nevoiți să recurgem la două variante alternative. Una dintre ele este să cântăm în aer liber, ceea ce vom face la Timișoara, în grădina de vară a Sălii Capitol, la București, în curtea Ateneului Român - invitați fiind în Festivalul Internațional "Vară Magică" - și la Cluj, unde vom cânta în fața Cazinoului din Parcul Central pe data de 23 august.

La București, ne-am decis ca pentru publicul care nu poate asista la cele trei concerte, să cântăm un concert live care va fi transmis pe paginile de facebook ale orchestrei, Radio România Muzical și Rotary Pipera - un concert cu tot repertoriul turneului Romanian Chamber Orchestra din anul 2020. Concertul este transmis în direct la Radio România Muzical și poate fi ascultat în FM.


V-aș ruga să ne vorbiți despre programul pe care îl veți oferi ascultătorilor Radio România Muzical. Știu că aveți în program și o lucrare în primă audiție absolută.

Programul nostru l-am construit cumva legat de contextul actual. Începem cu Schubert - Fata și moartea în aranjamentul lui Gustav Mahler, în care, evident, este lupta dintre viață și moarte; fata spune că este prea tânără ca să fie luată de moarte - moartea fiind foarte prezent în viața noastră în ultimele luni. După aceea, trecem la o primă audiție absolută. Este vorba despre de lucrarea IOC a tânărului compozitor Alin Chelărescu, absolvent al Universității Naționale de Muzică din București. Această lucrare în trei părți el a gândit-o în trei jocuri, jocul și dansul care însoțesc viața la țară, în special. În partea a doua a concertului vom interpreta Serenada op.22 de Antonin Dvorak, o lucrare care abundă de bucurie, de fericire, de sentimente exuberante, încheind astfel într-o notă pozitivă.


Ce alte proiecte urmează pentru Romanian Chamber Orchestra după acest turneu?

Vom realiza împreună cu maestrul Cristian Măcelaru și comitetul artistic un plan de a duce orchestra în occident. În anul 2021 suntem în discuții să mergem la Bruxelles, la Paris, la Londra. Acesta este planul nostru de viitor, pe lângă concertele din țară să reușim să ieșim cu orchestra și în occident și să prezentăm România și în afara granițelor țării.

Interviu realizat de Larisa Clempuș