Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu mezzosoprana Ruxandra Donose

Publicat: miercuri, 22 Iulie 2020 , ora 9.35

Joi 23 iulie, Festivalul 'Vară magică' propune recitalulu susținut de mezzosoprana Ruxandra Donose alături de pianistul Sergiu Tuhuțiu; un recital în care publicul va putea asculta pagini din creațiile unor compozitori precum Richard Stauss, Gabriel Fauré, Gioachino Rossini, Camille Saint-Saëns, Georges Bizet, Tiberiu Brediceanu sau Gheorghe Dima. Mai multe amănunte despre recital ne-a oferit chiar protagonista recitalului - mezzosoprana Ruxandra Donose:

Vă mulțumesc pentru că ați acceptat să ne vorbiți despre recitalul pe care îl veți susține în cadrul festivalului Vara Magică. Cred că este prima participare a dumneavoastră în acest festival, dar mai important este, așa cum anunțați într-o postare pe Facebook, prima revenire pe scenă, după această perioadă dificilă pentru toată lumea, dar mai ales pentru artiști, pentru muzicieni.

O perioadă foarte stranie și aproape incredibilă, dar este realitatea. În ultimele luni nu a fost posibilă nici o apariție pe scenă în fața publicului. Eu aveam patru producții majore de operă aliniate din martie și până în iulie. Cam acum ar fi trebuit să termin, de fapt, ultima dintre ele, care era Don Carlos, la Royal Opera Covent Garden. Înainte aveam Conda la Festival Grange Park, aveam Tristan și Isolda, tot la Covent Garden, aveam Walkyria, la Opera din Lisabona. Toate s-au anulat. Unele s-au amânat pe o dată indefinită și de aceea spuneam că șansa de a apărea în fața publicului, nu online și în alte manifestări din acestea abstracte, ci chiar așa cu publicul față în față este prima și este o minune faptul că se întâmplă.


Este prima apariție în festivalul Vara Magică?

Da. Este și prima apariție în acest festival și ea se petrece tot dintr-un motiv de schimbat de planuri, de programe ș.a.m.d., pentru că programul inițial al festivalului s-a schimbat și așa s-au deschis niște șanse pentru alți artiști, în fine, în formula mai mică. Deci cred că asta este ideea principală, faptul că doar un cântăreț și un pianist pe scenă, mai degrabă, au șansa să apară, decât orchestre întregi ș.a.m.d.


Înainte de a vorbi despre acest recital, aș vrea să vă întreb cum a fost pentru dumneavoastră această perioadă?

Cu sentimente contradictorii, pentru că, pe de-o parte ești recunoscător, atunci când ești obligat să stai acasă cu familia și dintr-o dată te reîntorci la toate bucuriile mici, la valorile simple, la lucrurile care sunt de zi cu zi și te odihnești. Pe de altă parte, tot ce este cultură și tot ce este spectacol, concert, au fost pur și simplu rase de pe fața pământului. Și spun asta, pentru că eu nu consider că ceea ce se întâmplă online poate fi înlocuitor real. Spectacolul, concertul live, în sală este ceva care nu poate fi înlocuit. Este unic, este irepetabil. Sunt niște evenimente, care, de fiecare dată au altă atmosferă, au altă identitate, care intervine inclusiv din comunicarea cu publicul și în momentul în care tot acest aspect a dispărut, pentru artiști este o criză existențială. Și eu vorbesc pentru foarte mulți colegi de-ai mei, care se află în dificultăți de toate felurile, inclusiv financiare. Mai trist este că nu prevăd când se va reveni la un oarecare normal. Sălile mari de spectacole, operele mari sunt toate închise până în anul 2021. Nu se știe când se va reveni la un normal.


Ce ne puteți spune despre recital, despre programul foarte frumos pe care îl propuneți publicului. Un program variat, în care ați inclus creații românești. Cum s-a închegat acest program?

Sincer, m-am gândit la faptul că va fi un concert în aer liber și de aceea am ales un program care să fie ușor de ascultat. Nu-i ușor de cântat, deci nu am ales niște lucruri ușoare. De fapt, cred că ar trebui să spun că nimic nu este chiar ușor de cântat, chiar dacă sunt lucruri pe care le știi sau le-ai mai cântat înainte sau ți se potrivesc foarte bine. Pregătirea și concentrarea pentru un asemenea recital este întotdeauna de 100%, deci este muncă, este emoție, este pregătire multă, dar m-am gândit că o incursiune în literatura franceză, italiană, germană și românească, bineînțeles, că nu pot să cânt în România un recital fără să introduc și niște cântece românești. Să petrecem o seară ca o briză, ca o suflare, să recunoască pagini celebre, pagini iubite, le-aș numi chiar șlagăre pe unele dintre ele. Acesta este gândul care a stat în spatele construcției programului.


Ce ne puteți spune despre partenerul dumneavoastră de dialog muzical din seara de 23 iulie, pianistul Sergiu Tuhuțiu?

Este un muzician cu care eu am colaborat de mai multe ori în ultimii ani. L-am cunoscut o dată la Londra, când mi-a fost propus pentru un recital, o colaborare la Institutul Cultural Român din Londra și din acel moment, recunosc, că am găsit în Sergiu un pianist și un partener foarte muzical, foarte flexibil, foarte atent, profund, un muzician cu care este o mare plăcere să colaborezi și care are, de asemeni, o flexibilitate repertorială mai rar întâlnită. Cu el ai impresia că poți să cânți orice.


Am să vă rog să adresați publicului o invitație, chiar dacă biletele sunt deja vândute.

Nu pot să spun decât că așteptăm cu mare drag această reîntâlnire cu publicul. Este ca un mesaj de speranță. Dezvălui un mic secret. Începem recitalul cu unul dintre cele mai frumoase lieduri din întreaga literatură universală, scris de Richard Strauss. Se numește Morgen-Mâine și el începe așa: Und morgen wird die Sonne wieder scheinen - Mâine, soarele va străluci din nou. Acesta este mesajul nostru și sperăm să avem alături de noi câți mai mulți spectatori și iubitori de muzică.


Interviu realizat de Jeanine Costache