Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Răzvan Popovici, directorul turneului și festivalului SoNoRo

Publicat: luni, 20 Iulie 2020 , ora 12.37

Ediția a VIII-a a turneului SoNoRo Conac se intitulează "Pe aripile vântului". Cum ați ajuns la acest titlu? Există o legătură între el și ceea ce v-ați propus să transmiteți pe parcursul acestui turneu?

Desigur. ''Pe aripile vântului'' este o invitație către publicul pe care l-am dori să se lase purtat din orașe spre countryside, spre țară, spre localități din afara orașelor mari ale țării, pe aripile vântului și practic e o evadare chiar, aș zice. Cred că publicul știe de atâția ani - este al optulea an de concerte SoNoRo Conac - că aceste concerte sunt totdeauna pline de foarte mult farmec și magie și poezie, pentru că au loc în spații, clădiri, în curți interioare, parcuri sau grădini și este întotdeauna o experiență de neuitat, zic eu, participarea la unul din aceste concerte.


Spuneați că concertele au loc în grădinile unor palate și conace din diverse colțuri ale țării. De ce anume ați ținut cont în alegerea locurilor de desfășurare?

În fiecare an, pe lista mea sunt între 35 și 50 de locuri care ar putea intra în seria de concerte SoNoRo Conac. De obicei organizăm între 12 și 15 depinzând de posibilitățile financiare și, evident, încercăm să acoperim întreaga suprafață a țării. Important este să fie clădiri, să acopere geografic regiunile importante ale țării și apoi să creeze un tot unitar. Evident, în acest an având voie să organizăm concerte doar în spații deschise, deci concerte în aer liber, a trebuit totuși să ne adaptăm, dar nu cred că publicul trebuie să se teamă că nu va avea grădini, curți sau parcuri de ajuns pentru concertele SoNoRo Conac din acest an.


Cu ce muzicieni veți colabora pentru această ediție?

Sunt foarte mulți muzicieni care vor participa, pentru că SoNoRo Conac se va întinde. Deci a început în weekendul trecut și va continua până pe la mijloc de septembrie. În weekendul care a trecut am avut primele două concerte SoNoRo Conac și acolo i-am avut alături de harpista Maria Bâldea, cunoscută publicului de la radio și pe flautistul Ionuț Bogdan Ștefănescu. Am cântat mai multe trio-uri pentru flaut, violă și harpă. Apoi, fiecare dintre noi, Ionuț și eu, am cântat un repertoriu foarte frumos și foarte variat cu acompaniament de harpă. Săptămâna viitoare are loc următorul grup de concerte SoNoRo Conac. O vom avea pe directoarea artistică a festivalului SoNoRo, pe Diana Kettler alături de noi, apoi din Belgia, violoncelistul Justus Grimm, binecunoscut și el publicului din România și în premieră la SoNoRo Conac pe Cristiana Mihart, o pianistă excelentă din București, cu care am colaborat în ultimul timp din ce în ce mai mult. Este și fostă bursieră SoNoRo și o pianistă pe care sunt sigur că publicul se va bucura s-o descopere. Apoi, spre sfârșitul lunii, când o să înceapă ediția a II-a a Festivalului SoNoRo Musikland, vom beneficia de câțiva muzicieni, care sunt și în SoNoRo Musikland, cum ar fi Pablo Barragan. Este un extraordinar clarinetist spaniol de la Berlin. Cred că publicul îl știe, deoarece cântă în trio cu Andrei Ioniță, apoi Miruna Nagy și cu Radu Nagy, tot de la Berlin, Nicolas Dautricourt de la Paris. Prima întrebare pe care mi-ați pus-o, evident, mai cere un răspuns - repertoriul, evident cu harpă, flaut, cu clarinet, are și o anumită tentă impresionistă. Deci titlul se referă și la repertoriu, și la locuri și la dorința de a aduce cât mai multă lume. Și, de fapt, știți că după toate lunile acestea de liniște și de lipsă de concerte, am văzut la sfârșitul săptămânii trecute cât de extraordinar este să experimentezi din nou un concert live, cu publicul care vibrează, un public extrem de atent, extrem de recunoscător.


Ce alte planuri aveți în viitorul apropiat? Știm că pe 27 august veți cânta la București alături de Kamerata Kronstadt, în cadrul unui concert din Festivalul Vară Magică.

Până atunci mai sunt ceva proiecte, ceea ce este îmbucurător. Vorbind de Vara magică, chiar săptămâna viitoare, împreună cu Ansamblul Raro, vom concerta tot așa, în fața Ateneului, cântând lucrări de Antonin Dvorak și de Brahms, apoi urmează o săptămână SoNoRo Interferențe, prima cu bursieri, pe care a trebuit să le amânăm din primăvară spre vară, acum, iar din luna august încep, spre bucuria mea, cum spuneam, și festivalurile - Festivalul Mihaelei Martin din Germania, apoi Festivalul din Varna, unul dintre cele mai vechi festivaluri din Europa, apoi câteva festivaluri din Elveția, iar cum spuneați la sfârșitul lunii august, concertul final al Festivalului Vara Magică, alături de Cristian Oroșanu și minunata Kamerata Kronstadt, împreună cu Nicolas Dautricourt. Vom interpreta un program, zic eu, deosebit, în premieră în România, Suita lui Kurt Atterberg pentru vioară, violă și orchestră, iar apoi fiecare dintre noi va cânta câteva hituri ale lui Piazzolla și sunt sigur că și Kamerata va interpreta o piesă foarte frumos sub bagheta lui Cristian Oroșanu.


Interviu realizat de Larisa Scumpu