Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Răzvan Stoica

Publicat: marți, 9 Iunie 2020 , ora 16.05

Artistul va evolua alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, în seria ''Concertele Roz'', organizată de Radio România Muzical împreună cu Orchestrele și Corurile Radio.


În data de 10 iunie veți urca pe scena Sălii Radio împreună cu Andreea Stoica, în cadrul seriei Concertele ROZ. Pentru început, vă rog să ne spuneți ce înseamnă pentru dumneavoastră un astfel de concert fără public?

Este un concert inedit și pot spune că am primit cu mare bucurie și eu și Andreea invitația de a concerta la Sala Radio, mai ales după această perioadă plină de concerte anulate din cauza pandemiei. Suntem nerăbdători să restabilim frumoasa conexiune cu publicul nostru. Vom fi live pe undele radio și online, dar, iată, este un început! În următoarea perioadă probabil că trebuie să ne adaptăm cu toții la această situație inedită, să încercăm încet, încet să revenim la normalitatea de dinaintea pandemiei.


Cum v-a afectat această perioadă de autoizolare?

Nu pot spune că a fost foarte grea pentru că am avut timp să studiez, să fac un repertoriu nou. Am dat foarte multe masterclass-uri în online, m-am reconectat cu studenții... au fost lucruri pozitive, însă ne-a afectat puternic criza pentru că concertele s-au anulat de pe o zi pe alta, turneele din Rusia cu Orchestra de Cameră a Moscovei, turneul din Spania cu Camerata Stradivarius și Andreea Stoica și multe alte concerte din țară, cu orchestre din România. Dar sunt optimist și sunt convins că vom trece cu bine de această perioadă grea pentru cultură și pentru omenire.


Ce lucrări ați studiat în timpul pandemiei?

În special compozitori moderni. Sunt două concerte pe care am ținut foarte mult să le studiez, să le învăț, însă nu am avut timp - Concertul de Philip Glass, Concerrtul de Stravinski pentru vioară și orchestră și multe alte piese de virtuozitate din repertoriul violonistic mai vechi, începutul anilor 1900 pe care, efectiv, nu am avut timp să le studiez. Și-acum mi-am permis să mă pot așeza liniștit pe acest repertoriu.


Să ne vorbiți, vă rog, de programul pe care l-ați ales - două sonate pentru vioară și pian de Ludwig van Beethoven. Ce însemnătate au ele pentru dumneavoastră?

Sunt două sonate de un caracter contrastant, sonate pe care le-am cântat în concerte multe și în turnee cu Andreea. Anul acesta este Anul Beethoven, aniversăm 250 de ani de la nașterea compozitorului și seria de concerte ROZ ne dă posibilitatea de a prezenta publicului două dintre creațiile de referință, respectiv Sonata nr.2 op.12 în La major și Sonata nr.7. Diversitatea stă la baza alegerii acestor două sonate, mai ales că Sonata a II-a este printre primele lucrări pe care Beethoven le-a tratat mai mult pianistic decât violonistic, vioara mai mult acompaniind și, mai târziu, completându-se cu pianul. Și Sonata nr.7, dedicată țarului Rusiei - una din sonatele cele mai dificile de virtuozitate atât pentru pian, cât și pentru vioară. Așadar, un program Beethoven interesant și divers în același timp.


Ce planuri aveți după revenirea la activitățile normale?

Există un plan. Vrem foarte mult să refacem serile de concerte în aer liber în țară, la Hunedoara, la Brașov și în Iași. De asemenea, așteptăm să revenim efectiv în sala de concerte cu public, ca să putem întreprinde un turneu național pe care chiar vrem să-l facem ca să fim din nou aproape de public. Chiar ne e dor de public!


Interviu realizat de Petre Fugaciu