Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Lupeș

Publicat: joi, 16 Aprilie 2020 , ora 20.19

Este o perioadă dificilă pentru toată lumea și cu atât mai mult, pentru muzicienii, cei care se hrănesc de obicei din contactul cu publicul. Cum petrece dirjorul Cristian Lupeș aceste zile?

Așa cum o petrece toată lumea, cel mai mult în izolare, ceea ce recomand tuturor. Sunt cumva în balanță, între preocupările normale ale unui dirijor, ceea ce înseamnă studiu, ceea ce înseamnă oricum o izolare, așa că sunt obișnuit cu așa ceva și în același timp, între jobul meu de manager, de anul trecut începând. Încercăm să găsim soluțiile prin care să rămânem cu toții relevanți și ca artiști și ca instituții artistice și m-am trezit de fapt într-o situație în care mă străduiesc și scormonesc pentru idei noi, care să ne transforme, ca filarmonică și ca artiști, în imagini relevante ale societății. O societate care trebuie acum ajutată de noi, de medici pe de o parte, prin implicare directă, dar și de noi, prin implicarea indirectă de acum, dar mai ales din viitor. Când toate se vor fi terminat va trebuie să venim noi în linia întâi, să-i ajutăm pe toți cei care suferă, probabil.


Știu că Filarmonica din Sibiu propune o serie de evenimente online. Ne puteți spune mai multe?

Filarmonica din Sibiu a reușit și a construit o stagiune online încă din primele zile de carantină. Am încercat să ne păstrăm mai departe programul, cu ajutorul internetului, pe Facebook, după aceea, cu ajutorul site-ului nostru, prin alte platforme de presă, am reușit să impunem un program foarte riguros de manifestări online și avem de-acum celebră în toată lumea Stage at home sau ce fac muzicienii acasă, cu video-uri de la colegii noștri din orchestră. Avem filme educaționale, cu prezentări de instrumente sau povești muzicale, pe care le avem în fiecare luni. Reluăm, de data aceasta, înregistrări, concerte din stagiunile trecute, concertele care ni s-au părut relevante. Suntem interesați să îi convingem pe oameni că izolarea nu înseamnă doar stres și îngrijorare, ci și cum spuneam mai devreme, motive să ne căutăm ideile creative în fiecare dintre noi și încercăm să venim cu exemple de tipul acesta. Inițiem concursuri muzicale cu premii, să facem tot ce putem să-i convingem pe oameni și, mai ales, să le facem tuturor izolarea mai ușoară, mai plăcută.


Interviu realizat de Andreea Kiseleff