Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Andrei Feher

Publicat: miercuri, 5 Februarie 2020 , ora 13.06

Vineri, 7 februarie, în cadrul Stagiunii Muzicale Radio, va avea loc un concert pe care Orchestra Națională Radio îl va susține sub bagheta tânărului dirjor Andrei Feher, director muzical al Orchestrei Simfonice Kitchener-Waterloo. Programul, ce va fi transmis în direct de Radio România Muzical, include creații romantice: Concertul nr. 1 op. 11 în mi minor pentru pian și orchestră de Frédéric Chopin, solist Toma Popovici, apoi două lucrări semnate de Antonin Dvoűák: Uvertura op. 91 În natură și Poemul simfonic op. 109 Fusul de aur. Mai multe amănunte aflați chiar de la dirijor, în următorul interviu:

Vă aflați pentru a doua oară la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Cum descrieți colaborarea cu ansamblul?

Într-un fel e mult mai ușor deoarece cunosc și eu orchestra mai bine, cunosc și oamenii și mi-am făcut și câțiva prieteni data trecută. Și cunoscând orchestra foarte bine e mai ușor să știu cum să dozez timpul, știu și cât de încărcat e programul, ce probleme sunt în fiecare piesă.


Ați optat pentru un program romantic - Chopin și Dvorak. Vă rog să ne oferiți câteva detalii!

Aveam mai multe piese de ales, dar Chopin nr.1 a fost concertul pe care și pianistul l-a ales. Și-atunci, fiind și un concert destul de lung, trebuie neapărat văzut cum e programat restul. Și m-am gândit că Dvorak... auzim foarte mult a VIII-a, a IX-a simfonie, a VII-a - din când în când, dar el a compus cinci poeme simfonice după toate simfoniile și care nu sunt cântate aproape deloc din păcate. Și cunoscându-le, am zis să facem ceva ce nici orchestra nu a mai cântat. Le-am pus împreună, pentru că Dvorak fiind un fel de poet în scriitura lui cu Chopin merge la perfecție, Chopin fiind un romantic.


Ce așteptări aveți de la acest concert? Cum credeți că va fi primit de public?

Eu cred că foarte bine. Pentru mine, cel mai mult contează să interesezi orchestra și să înțeleagă de ce sunt ei pe scenă. Și-atunci, dacă este și pasiune și energie pe scenă, publicul normal că intră mult mai ușor în poveste. Chopin se cunoaște foarte bine, Dvorak va fi o descoperire pentru toată lumea.


Din stagiunea 2018-2019, sunteți directorul muzical al Orchestrei Simfonice Kitchener-Waterloo. Cum descrieți această experiență?

E o experiență interesantă pentru că e și prima orchestră pe care o am și se lucrează pe termen lung. Adică, eu îi văd destul de regulat, vreo 10-12 săptămâni în fiecare an, așa că am obiectivul și am scopul și știu unde vreau să ajung în câțiva ani. Este o generație care e de foarte mult timp în orchestră și care acum, încet, încet, pleacă și trebuie înnoită orchestra. În schimb, trebuie reconstruită coeziunea și omogenitatea din grup. Nivelul orchestrei trebuie ridicat, ca în orice parte, și trebuie făcută diferența între stiluri; nu cântăm Brahms și Beethoven în același fel, să avem niște reflexe care vin mai ușor în timp.


În final, vă rog să adresați publicului o invitație la Sala Radio pentru vineri, 7 februarie!

Îi aștept cu drag la un concert în care, cum spuneam, o să descoperim două piese de Dvorak care sunt cântate foarte rar, dar în același timp o să avem Concertul de Chopin cu solistul Toma Popovici. Și îi invit cu drag, pentru că de fiecare dată când am fost la București am simțit un public foarte călduros și cunoscător de muzică așa că sper să fie cât mai mulți!


Interviu realizat de Jeanine Costache