Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu Alina Pavalache

Publicat: vineri, 31 Ianuarie 2020 , ora 13.55

În perioada 10-12 februarie 2020, Școala Normală de Muzică „Alfred Cortot” din Paris și Asociația „Noesis-Enesco” vor organiza o serie de cursuri de măiestrie la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București. Ajunsă la cea de-a treia ediție, seria de cursuri din acest an se va adresa tinerilor cantiști și pianiști. În calitate de coordonatoare a acestui proiect, pianista Alina Pavalache ne-a oferit mai multe detalii.

Asemenea edițiilor precedente, colaborarea dintre Școala Normală de Muzică „Alfred Cortot” din Paris și Asociația „Noesis-Enesco” va aduce importante personalități din lumea muzicii la București. Întrucât profesorii de anul acesta vor fi soprana Sylvie Valayre și pianistul Jean Bernard Pommier, în ce atmosferă credeți că se vor desfășura cursurile?

Sper că va fi o revelație și pentru cei doi maeștri care vin din partea Școlii Normale să predea tinerilor instrumentiști și cântăreți români – pentru că sunt sigură că vor descoperi talente și competențe artistice de excepție – și, cu siguranță, pentru studenți și elevi va fi o revelație de a avea sfaturilor unor asemenea maeștri care au făcut cariere de excepție ca interpreți și care sunt pedagogi de înalt, înalt nivel.


La finalul cursurilor, va fi acordată și o bursă de studii în cadrul Școlii Normale de Muzică. Ce posibilități oferă tinerilor muzicieni?

Va fi acordată o bursă pentru fiecare dintre discipline – una la pian și una la canto – ceea ce implică un an de studii la Școala Normală de Muzică din Paris, care este cea mai prestigioasă instituție de învățământ superior privat din Franța și una dintre cele mai importante din lume, de nivelul Juilliard School, Guildhall de la Londra. Au posibilitatea de a întâlni impresari, de a concerta la renumita Sală Cortot, a întâlni în timpul masterclass-urilor organizate de Școala Normală în timpul anului alți maeștri decât cei pe care îi au în cursul anului și, bineînțeles, posibilitatea de a trăi în mediul muzical parizian și francez.


Concertul final din seara zilei de 12 februarie va avea loc în Atriumul Institutului Francez. Îi vom putea asculta pe Sylvie Valayre și pe Jean Bernard Pommier în formulă de duo?

Nu este prevăzută o asemenea interpretare. Am să încerc, în calitate de coordonator de proiect să le propun ideea de a interpreta fie și un mic lied din literatura franceză pentru plăcerea spectatorilor și a discipolilor pe care îi vor avea. În schimb, publicul bucureștean va avea ocazia să asculte sau să reasculte tineri talentați în acest cadru de excepție, care este Atriumul Institutului Francez, care patronează acest eveniment pentru prima dată.

Interviu realizat de Vlad Ghinea