Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Andrei Ioniță

Publicat: miercuri, 22 Ianuarie 2020 , ora 14.46

Artist în rezidență al Orchestrei Simfonice din Hamburg, Andrei Ioniță a susținut mai multe concerte în debutul anului 2020.

Andrei Ioniță, sunteți artist rezident al Orchestrei Simfonice din Hamburg pentru stagiunea 2019-2020. Care au fost pașii care au dus la obținerea acestui statut?

Prima dată am colaborat cu orchestra în anul 2017. Dirijor a fost atunci Sylvain Cambreling, care în prezent a și devenit dirijorul lor principal și director artistic. Ne-am înțeles foarte bine de la primul moment. Anul trecut am cântat și Concertul de Dvorak alături de Ion Marin și țin minte că din iarna 2018-2019 am primit un apel telefonic de la intendantul orchestrei întrebându-mă dacă aș fi dispus și dacă aș avea timp să preiau această poziție de artist în rezidență al Orchestrei Simfonice din Hamburg. Cu cea mai mare plăcere am acceptat și, iată că din luna ianuarie a acestui an până în iunie, voi apărea de destul de multe ori pe scena din Laeiszhalle Hamburg și vom avea chiar și un concert în Elbphilharmonie.


Ce presupune această colaborare?

Ca artist în rezidență ești invitat să cânți mai multe concerte ca solist cu orchestra în decursul stagiunii și, de asemenea, să organizezi și concerte de muzică de cameră. Chiar duminica trecută (n.r. 12 ianuarie) am avut un recital alături de pianista mea, Naoko Sonoda.


Ați anticipat următoarea mea întrebare. Urma să vă rog să ne povestiți despre recitalul cameral de la Laeiszhalle, în care ați cântat împreună cu Naoko Sonoda.

Naoko este o figură deja cunoscută publicului român (n.r. Andrei Ioniță a cântat alături de Naoko Sonoda pe 15 aprilie 2019, în cadrul proiectului Radio România Muzical, Moștenitorii României muzicale). Am cântat împreună atât la Cluj, cât și la București. A fost o experiență deosebită, cu toate că dificilă. Concertul a fost programat la ora 11:00; am început chiar cu Sonata solo de Kodaly, care este un mamut - poate fi descrisă ca una dintre lucrările de bază ale repertoriului violoncelistic solo, lucrare pe care am și înregistrat-o în CD-ul Oblique Strategies. De fiecare dată este o mare, mare plăcere. Să dai un recital este o experiență diferită de a unui concert ca solist cu orchestra, pentru că ai mult mai mult timp să îți exprimi vocea artistică.


Spuneți-ne mai multe despre cele cinci concerte pe care le veți avea împreună cu Orchestra Simfonică din Hamburg!

Am dorit să pun în valoare un repertoriu cât se poate de versatil. Voi cânta concerte de Vivaldi și Carl Philipp Emanuel Bach, Simfonia concertantă de Prokofiev și Tout un monde lointain de Dutilleux. Pe lângă acestea, am avut și un concert de deschidere de an cu Variațiunile Rococo de Ceaikovski. Este un program foarte interesant și îi invit pe toți cei care sunt interesați, sau chiar diaspora română din Berlin, Hamburg, nordul Germaniei să vină și să asculte concertele.


Ce alte proiecte muzicale veți avea în viitor? Vă gândiți poate și la un nou album?

Există câteva planuri pentru noi înregistrări, însă le voi anunța pe toate în timp util. Pe lângă aceste concerte din Hamburg, mai așteaptă în luna februarie încă un turneu în Statele Unite, atât cu recitaluri, cât și concerte cu orchestra, precum și alte concerte în Anglia, Filarmonica din Dresda, un concert caritabil pentru căminele de copii din Transilvania, alături de Daria Tudor și de Mihaela Martin la Bonn, și tot așa...


Interviu realizat de Alexandra Scumpu