Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Daria Tudor - IMO Duo

Publicat: luni, 13 Ianuarie 2020 , ora 10.12

Marți, 14 ianuarie 2020, IMO Duo va susține un recital în Sala mică a Ateneului Român. Cei doi protagoniști, pianista Daria Tudor și violoncelistul Constantin Borodin, vor propune un program alcătuit din opusul beethovenian 7 variațiuni pe tema `Bei Männern, welche Lieben fühlen` din opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart, Sonata nr. 1, în mi minor, op. 38 de Johannes Brahms, Marș funebru din Sonata nr.2, op. 117 de Gabriel Fauré și Sonata în re minor, op. 40 de Dmitri Șostakovici. În următorul interviu, o veți putea asculta pe pianista Daria Tudor.

Alături de violoncelistul Constantin Borodin, vei explora mai multe universuri sonore, în lucrări de Beethoven, Brahms, Fauré și Șostakovici. Ce v-a determinat să alegeți aceste opusuri?

Am să poveste repertoriul din două perspective și am să încep prin a spune că este an Beethoven, așa că, bineînțeles că vom deschide recitalul cu o lucrare de Beethoven, iar întregul program a fost construit în jurul celor șapte variațiuni de o temă din Flautul fermecat, de Mozart și anume, am încercat să găsim un repertoriu divers, al unor compozitori care au avut și și-au exprimat o părere în ceea ce-l privește pe Beethoven. Așa că ne-am dus către Brahms, care la un moment dat a fost întrebat: ați folosit o temă, care seamănă cu o temă folosită de Beethoven. De ce? Bineînțeles că am folosit-o. Toată lumea fură, numai că trebuie să o faci într-un mod briliant. Apoi despre Faure, am pus în program doar partea a doua a Sonatei a II-a. De ce? Pentru că, de fapt, a fost comandată de guvernul francez lui Fauré, pentru aniversarea a 100 de ani de la moartea lui Napoleon, iar Șostakovici a respectat întotdeauna spiritul revoluționar pe care Beethoven l-a avut. În afară de asta, ne-am dorit să încheiem programul cu Sonata de Șostakovici, pentru că este prima lucrare pe care noi am cântat-o împreună, ca duo.


Cum a luat naștere duoul vostru?

Nu-i nimic complicat în spatele acestui duo, ci pur și simplu ne-am întâlnit la Berlin, eu fiind studentă acolo, Constantin, venind ca bursier al programul Erasmus și ne-am întâlnit, am format un duo. Cam asta a fost tot.


Cum descrii legătura artistică dintre tine și Constantin Borodin?

E o legătură care, iată, a funcționat, pentru că altfel, nu s-ar fi întâmplat nici Concursul „Mihail Jora” din martie, anul trecut. Este un partener de scenă pe care pot conta. Este un om cu care îți face plăcere să repeți și sper, pentru mine, de asemenea, foarte important este că e un om cu umor.


Ce alte proiecte pregătești în perioada următoare?

Eu, solo am o serie de alte proiecte, dar mă gândesc că ar fi cazul să vorbesc despre duo și, anume, vom avea un recital la ambasada franceză, un recital primit în urma premiului de la Concursul „Mihail Jora” și apoi, bineînțeles, câteva proiecte la Berlin, în facultate. Duo-ul este cumva la început, deși are deja un an de zile. Este puțin greu de manageriat în momentul de față, pentru că, Constantin este încă în București și eu încă la Berlin, așa că proiectele sunt destul de puține, dar, sperăm noi, suficient de interesante.


Interviu realizat de Vlad Ghinea