Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu tenorul Ioan Hotea

Publicat: vineri, 29 Noiembrie 2019 , ora 12.47


Ioan Hotea, mă bucur enorm să-ți dau vestea că în această sâmbătă, Seara de operă va difuza înregistrarea din 2 noiembrie a spectacolului cu opera Don Pasquale, prezentat de Opera Regală Covent Garden din Londra, în care ai avut și tu un rol important.

Mă bucur foarte mult să aud că spectacolul Don Pasquale va fi transmis la Radio România. Sunt foarte entuziasmat.


Cred că este pentru prima oară când avem această ocazie să te ascultăm live într-un spectacol integral.

Da, iar pentru mine este un lucru excepțional, pentru că emisiunea Seara de operă am ascultat-o încă de când eram copil și era ceva deosebit. Pot să spun că am avut parte de o cultură muzicală, oferită de Radio România; și acum mă bucur, cu atât mai mult, să fiu eu unul dintre protagoniști.


Ce-ai aflat în plus despre rolul Ernesto, lucrând cu regizorul Damiano Michieleto?

Trebuie să precizez că înainte de a ajunge la Londra am făcut alte patru producții în patru teatre diferite și am acumulat, să spun așa, un fel de experiență, foarte multă încredere în mine și m-am confruntat cu producții diverse - clasice sau moderne - și dirijori diferiți. Am fost deci destul de pregătit pentru această experiență. Dar, fiecare producție pe care o reiau are totuși un concept diferit și trebuie să mă adaptez acelor cerințelor. Regizorul Damiano Michieletto cere, de pildă, foarte multă naturalețe personajului și cauăe foarte adânc în personalitatea ta, pentru ceea ce se potrivește și din punctul tău de vedere, experiența ta personală față de personaj.


Să cânți și să lucrezi alături de Bryn Terfel, este de asemeni o ocazie excepțională, nu?

Da, Bryn Terfel este un personaj și o personalitate impozantă, din toate punctele de vedere. Pe lângă toate astea este însă, și un om extraordinar, care m-a susțintut și m-a încurajat și întotdeauna, și care mi-a spus: "Wow, ce voce frumoasă ai"... că "de la voi, din România, în fiecare an apar noi și noi voci"... și da, am avut parte tot timpul de susținere și de încredere din partea lui. Pe lângă toate astea, este și un om foarte accesibil...


Crezi că ai reușit să dai tot ce ai tu mai bun în această producție?

Au trecut patru ani de când am debutat în acest rol, aproape cinci, și între timp am debutat și în roluri de tenor liric, autentic - adică, rolurile din opere ca: "LaTraviata", "Rigoletto"... - am trecut un pic și spre repertoriul liric pur, și pot să spun că am acumulat mai multă încredere și că vocea mea s-a mai rotunjit, a prins un pic mai multă maturitate. Plus, cred că am devenit și mai convingător scenic. Așa că, cred, spectacolul cu "Don Pasquale" a fost un spectacol destul de consistent din punctul meu de vedere.

( Interviul integral, poate fi ascultat Sâmbătă, de la ora 19,00, în cadrul emisiunii "Seară de operă" )
Interviu realizat de Luminița Arvunescu