Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Ciprian Moga despre proiectul "West meets East"
Ciprian Moga, unul dintre inițiatorii proiectului "West meets East", ne-a oferit mai multe detalii cu privire la desfășurarea unui nou concert bazat pe fuziunea dintre muzica indiană, muzica occidentală și cea românească.
Cum a apărut ideea de a iniția proiectul West meets East și prin ce se distinge această ultimă parte a trilogiei, de evenimentele anterioare, desfășurate în 2017 și anul trecut?
Ideea a apărut în urmă cu vreo trei-patru ani. Ne aparține nouă, Ciprian Moga și partenerei mele în acest proiect, Iuliana Nălățan. Amândoi avem proiecte în domeniul concertelor jazz și muzică clasică indiană. Am început citind cărți despre Yejudi Menuhin și Ravi Shankar, de fapt, totul a plecat de la memoriile celor doi. La o întâlnire între noi, Iulia mi-a arătat extrase din memoriile lui Ravi Shankar, în care vorbea cu admirație despre George Enescu în Parisul efervescent dintre războaie. Eu mi-am adus aminte de o călătorie neterminată pe care o cunoșteam din copilărie și aceeași perioadă este evocată de Menuhin în legătură cu Enescu, care îl acceptase ca ucenic, după care am început să punem cap la cap toată povestea prieteniei între Ravi Shankar și Menuhin și ne-am dat că a fost un moment de excepție, care merită să fie trăit probabil și în contemporaneitate. Și așa au apărut cele trei turnee West meets East. Despre turneul din anul acesta avem un violonist foarte bun în proiect, care a avut privilegiul să colaboreze cu Yehudi Menuhin. Numele său este Jila Pap. El este un foarte bun improvizator și foarte creativ, spectaculos chiar și el a reușit să-l impresioneze pe Yehudi Menuhin cu arta sa. De asemenea, este un bun cunoscător al muzicii indiene. El a făcut călătorii în India, a colaborat cu muzicieni indieni și stăpânește din arta, încă tainică, pentru noi occidentalii, a muzicii clasice indiene. Încheiem anul acesta restituirea pieselor compuse de Ravi Shankar pentru a le cânta cu prietenul său, Menuhin, care au fost publicate pe trei albume, botezate West meets East și ne-am propus să avem trei turnee, care să corespundă celor trei albume. A treia supriză, am început anul trecut, dar anul acesta o ducem mai departe. Este așa numită muzică East meets West. Mai precis este vorba de piese scrise pentru instrumente indiene inspirate de muzica din România. Anul acesta am cerut compozitorului grupului, Udhay Mazumdar, să se orienteze spre spațiul transilvănean și vom avea Variațiuni după lucrări de Béla Barótk, rescrise pentru vioară, sitar, tabla și flaut indian, toate acestea, alături de piese de George Enescu și lucrări din folclorul tradițional.
Shankar, Bartók, Enescu. Muzici din India și Transilvania. Există oare trăsături comune între ethosuri atât de diverse?
Îi observăm pe muzicieni când lucrează împreună, stabilind repertoriul și repetând. Există elemente muzicale comune. În India există așa numita raga, care este de fapt o structură predefinită, care este baza de improvizație. Cel mai apropiat lucru din noțiunile muzicale occidentale, inclusiv din România sunt gamele. Există game din muzica occidentală, care se potrivesc foarte mult cu raga din muzica indiană și acolo zonele pot fi foarte, foarte apropiate. Adică, poți să te duci în India să asculți o raga de anumit tip și să ai senzația că ești în Transilvania. Este un lucru pe care muzicienii occidentali care s-au deschis către India, îl confirmă în lucrări. Deci, da, putem găsi portițe în muzică care să conecteze două culturi care sunt de fapt foarte îndepărtate.
În 15 octombrie a avut loc un concert la
Timișoara. Astăzi va avea loc unul la București, urmând ca Piteștiul să fie
mâine seară destinația finală a turneului. Ce v-a determinat să alegeți aceste
orașe?
Eu sunt din București. Asociata mea, Iulia Nălățan este din Timișoara și la Pitești avem un grup de prieteni, care este deschis la această noutate și care ne sprijină pentru organizarea acestui concert. Intenționăm să continuăm și la anul, probabil și la Cluj, unde vom avea probabil un concert similar.