Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Răzvan și Andreea Stoica în dialog cu Gabriel Marica la Perpetuum Mobile

Publicat: joi, 3 Octombrie 2019 , ora 12.00

În studioul Radio România Muzical se află pianista Andreea Stoica și violonistul Răzvan Stoica. Bine ați venit.

Bine v-am găsit.


Dragi ascultători, discuția noastră poate fi urmărită și video-live, pe site-ul nostru, romania-muzical.ro sa pe pagina de facebook radioromaniamuzical. Ne-am întâlnit înaintea concertului pe care l-ați avut aici, la sala Radio, pe 26 mai, dacă nu mă mi-aduc eu bine aminte, când ați cântat Anotimpurile de Vivaldi, Piazzolla. Ce s-a mai întâmplat în viața voastră artistică de atunci până acum?

Răzvan Stoica: Între timp am lansat un disc, l-am înregistrat. L-am lansat în străinătate, l-am lansat în Olanda, acum trei săptămâni și-l vom lansa din nou în București, de fapt, în premieră în București. În afară de întregistările pe care le-am avut am tot fost în turnee împreună cu Andreea, în duo, cu niște programe foarte interesante, printre care, Beethoven, Sonatele pentru pian și vioară, în nici un caz pentru vioară și pian, Sonatele de Brahms și chiar ne-am întors de câteva zile din Spania, unde am deschis stagiunea de concerte din Palma de Mallorca, la curtea regală, într-o atmosferă incredibilă. Ne-a părut rău că s-a terminat acel concert, pentru că și vremea era superbă și publicul extraordinar și iată, am revenit în București.


Nu te las să nu vorbești despre acest album pe care l-ai lansat, cum ai spus, acum trei săptămâni, în Olanda, și sâmbătă îl vei lansa și în România, la București, nu?

Răzvan Stoica: În premieră. Sigur. Albumul se numește Instinct.


De ce?

Răzvan Stoica: Instinctul unui violonist nu este numai acela de a cânta zic eu, piese de virtuozitate, dar și de a face muzică de cameră și am încercat să încropim în acest proiect, pe acest album, tot ce ne este nouă drag, și mie ca violonist și Andreei ca pianistă, în special lucrările de Piazzolla pentru vioară, pian și orchestră, dar și lucrări solistice, cum este binecunoscutul concert de Bruch.


Nr. 1

Răzvan Stoica: Nr. 1, exact, în sol minor, cel pe care cred că toți violoniștii l-au studiat într-o anumită perioadă a vieții și la final, m-am decis să înregistrez împreună cu Brahms Chamber Orchestra, Serenada pentru corzi de Elgar, o piesă superbă.


Într-adevăr superbă, o piesă orchestrală. Cine e dirijor?

Răzvan Stoica: Într-un fel sunt eu. Dirijez la prima vioară. Mi-a plăcut ideea de a cânta această lucrare sub formă de camerală, în nici un caz cu un dirijor, pentru că, spun eu, ca violonist, în momentul în care încerci să dai anumite intrări, muzicienii înțeleg ideea, deci, n-au nevoie neapărat de intrări, dar au nevoie de un fir, de un simț al interpretării și atâta timp cât îl avem împreună cu ceilalți muzicieni putem să cântăm fără dirijori uneori, mai ales lucrări camerale și cred că în asta constă și originalitatea acestei înregistrări.


Trebuie să spun că am ascultat această înregistrare și mi s-a părut că era într-adevăr o lucrare camerală, în care, într-adevăr, fiecare instrument era, ca să spunem așa, amplificat prin număr. Încă nu am terminat cu albumul tău. Ai înregistrări live și înregistrări de studio. Înregistrările live sunt piesele de Piazzolla, trei la număr, împreună cu Andreea și Kamerata Stradivarius, iar celelalte înregistrări?

Răzvan Stoica: În Mediatec Hamburg Studio, în Germania, l-a, înregistrat în două zile, am avut nevoie doar de o zi pentru concertul de Bruch, dar apoi am lucrat foarte intens la Elgar, pentru că am ținut foarte mult ca părțile pe care le-am înregistrat să meargă dintr-un singur flux. Nu am vrut să le oprim. Nu am vrut să ne oprim pentru anumite greșeli, ci să meargă efectiv natural, și de aceea ne-a și luat un pic mai mult, pentru că am ținut să fie cât mai natural cu putință.


Se trage dintr-o respirație, cum se spune.

Răzvan Stoica: Exact.


Astăzi se împlinesc 99 de ani de la moartea lui Max Bruch. Am vrut să fac o precizare. Eu aș vrea să ascultăm un moment de pe acest album. Ei fiind în prim-plan pe albumul Instinct. Te rog Răzvan să ne spui despre ce a fost vorba?

Răzvan Stoica: Este vorba de piesa Vuelvo al Sur, una din piesele dramatice dedicate iubitei sale, Astor Piazzolla. O cheamă Sur și am ținut ca pe spatele albumului să punem textul, care este foarte frumos. Este o poezie superbă dedicată acestei fete, Sur și atmosfera în care a fost creată piesa, te duce cu gândul la dragoste.


Rezonați foarte mult cu Piazzolla, cel puțin, proiectul Vivaldi-Piazzolla, acum iată, pe album, trei piese sunt semnate de Piazzolla. Sâmbătă, veți cânta cred, Piazzolla, nu-i așa?

Andreea Stoica: Cele patru anotimpuri ale lui Astor Piazzolla.


Andreea, rezonați?

Andreea Stoica: Da, chiar rezonăm. Cumva, Piazzolla este foarte aproape de sufletul nostru. Ritmul lui, poveștile de dragoste, ritm foarte înflăcărat și trecerea de la o stare la alta. Rezonează foarte bine cu noi, într-adevăr. Iar sâmbătă vom cânta cele patru anotimpuri ale lui Astor Piazzolla, într-un aranjament special pentru pian, vioară și orchestră de coarde.


Ați cântat acest aranjament și la concertul din 26 mai, aici, la Sala Radio?

Andreea Stoica: Da. Am cântat același aranjament.


Însă, în paralel cu clasicele Anotimpuri ale lui Vivaldi. Trebuie să le spune ascultătorilor că sâmbătă, la Park Lake Shopping Center, din București, veți acorda autografe pe acest nou album, nu-i așa, intitulat Instinct? Va fi acolo și un stand de unde va putea fi achiziționate CD-urile.

Andreea Stoica: Va fi și o sesiune de autografe la finalul concertului, într-adevăr.


Dincolo de Piazzolla, ce veți mai cânta?

Răzvan Stoica: Vom mai cânta o piesă de virtuozitate foarte dificilă. Una dintre cele mai dificile piese scrise vreodată pentru vioară, Variațiunile op. 15 ale lui Henryk Wieniawski. Este o piesă atât de complexă, din punct de vedere violonistic, dar și din punct de vedere muzical, încât mi-am dorit foarte mult s-o am în aranjament pentru pian, orchestră de coarde și vioară și iată că acum o avem în aranjament original, pentru că nu a mai fost cântată în formula asta până acum și cred că anul viitor o vom avea și pe un viitor album.


Am înețeles. Deci, iată că proiectul viitor discografic se pregătește acum. Cântați sâmbătă într-un spațiu neconvențional. Trebuie să le spunem ascultătorilor la Park Lake Shopping Center, în Maine Square va fi amenajată acolo o scenă. Vă pregătiți într-un mod special pentru un astfel de eveniment, într-un spațiu neconvențional? Mă gândesc că este un centru comercial. Acolo lucrurile se întâmplă.

Andreea Stoica: Recunosc că este prima oară pentru noi când vom concerta într-un mall, într-un spațiu neconvențional de asemenea amploare, de fapt, că e un spațiu foarte mare și abia așteptăm. Suntem foarte nerăbdători, pentru că până la urmă, dacă este mai greu să aduci oamenii în sala de concert, ne-am gândit că poate mergem noi în mediul lor, în cotidianul lor, poate reușim să-i atragem mai mult în acest fel și sunt convinsă că reacțiile vor fi pe măsură.


Trebuie să vă spun că la celelalte concerte ale noastre, publicul a reacționat într-adevăr, pozitiv și deci și voi considerați că această idee este bună, apropo de organizarea pe care o dă Radio România Muzical.

Andreea Stoica: Absolut. Cu siguranță.


Ce veți face după sâmbătă?

Răzvan Stoica: După sâmbătă urmează un proiect foarte interesant, tot în Spania, cu concertul dublu de Mendelssohn, împreună cu Kamerata Stradivarius, concertul pentru pian, vioară și orchestră și apoi plecăm într-un turneu în Germania, Belgia, Olanda și Italia, cu Sonatele de Beethoven și Brahms. Abia aștept să cânt Sonata de Brahms cu Andreea, după mai bine de 12 ani. N-am mai cântat de 12 ani. Și acum o cânt Sonata nr. 2 din nou și abia aștept s-o reiau.


Deci, iată, turneu cameral, un turneu important. Când vă vor vedea pe scena de concert clasică, ascultătorii?

Andreea Stoica: Sperăm că acest lucru se va întâmpla cât de curând până în finalul anului. Pregătim niște surprize, pe care deocamdată nu prea vrem să le dezvăluim, dar ne vor vedea cu siguranță în mai multe orașe din țară.


Deci, Răzvan, sâmbătă la Maine Square, pe viu, ca să spun așa.

Răzvan Stoica: O vioară, Stradivarius.


Într-un centru comercial.

Răzvan Stoica: Da. Și vom intra live și pe Instagram, un pic, zece secunde sau 20 de secunde. Vom fi și pe Instagram, de ce nu? Mi se pare o idee originală și zic eu că o să iasă ceva interesant.


Cântând și pe un astfel de instrument, o valoare inestimabilă, nu pot să nu te întreb, există măsuri de securitate?

Răzvan Stoica: Da. Sunt niște măsuri de securitate speciale, dar cu toate acestea vor fi discrete, totuși, pentru că vrem să ne apropiem de public, nu să-l îndepărtăm.


Cine va veni la mall, și anume, la Park Lake Shopping Center, sâmbătă, de la ora 19.00, va putea vedea și asculta o vioară Stradivarius. Intrarea este liberă. Veți putea achiziționa și albumul semnat de Andreea și Răzvan Stoica, intitulat Instinct. Eu vă urez succes.


Interviu realizat de Gabriel Marica