Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Stephane Grant, producător 'France Musique'

Publicat: vineri, 27 Septembrie 2019 , ora 15.11

Cu sprijinul EBU Academy și al direcției de resurse umane a Societății Române de Radiodifuziune, în data de 24 septembrie a avut loc atelierul „France Musique, succesul și renașterea unui post de muzică clasică, invitat fiind Stephane Grant, membru al echipei France Musique. Acesta a prezentat echipei Radio România Muzical o serie de strategii media și de detalii din structura postului de care aparține.

Care sunt provocările acuale pentru un post de muzică clasică?

Dubla provocare pentru un canal de muzica clasica precum France Musique – care oferă un serviciu public – este de a păstra cu fidelitate inima auditoriului și a publicului, auditoriul însemnând melomanul, iubitorul de muzica - al muzicii clasice iar apoi alte repertorii pe care le difuzam: mult jazz, world music, muzica vocala.

Cea mai mare provocare este cu siguranță sa nu ramai în aceasta specie a sinelui, a melomanului, un mic spațiu care este apropriat muzicii clasice, cu codul sau, vocabularul și de a face contrariul a ceea ce trebuie făcut în ziua de azi. In plus, ce este formidabil este ca avem deja de ceva timp o generație de artiști și muzicieni, o tânără generație strălucitoare pe plan muzical și în același timp extrem de deschisa către lume, către societatea în care toți acești tineri trăiesc iar apoi toate celelalte repertorii, vreau sa spun ca exista acum mulți muzicieni clasici care fac mult "cross-over", mult jazz. De exemplu cvartetul Ebene, alcătuit din muzicieni minunați, se ocupă și cu transcriptii de muzica de film sau cu muzică de jazz.

Care e atitudinea ideală în fața acestor provocări?

Sa vorbești într-o maniera profesionala și în același timp sa vorbești cu cea mai mare simplitate și cu sufletul cât mai deschis către un public care asculta poate pentru prima oară un canal de muzica clasica (precum France Musique), public care ar fi interpolat de muzica pe care o asculta și care are nevoie sa fie acompaniat de persoana care este la microfon și care îi vorbește despre muzica pe care o ascultă.

Petre Fugaciu