Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Răzvan Suma

Publicat: miercuri, 31 Iulie 2019 , ora 14.41
Violonistul Rafael Butaru, pianistul Constantin Sandu și violoncelistul Răzvan Suma urcă pe scena Ateneului român în cadrul festivalului „Vară magică”. Răzvan Suma ne oferă mai multe detalii despre cei doi parteneri de scenă și despre programul serii.

Având în vedere că alături de Rafael Butaru avem foarte multe concerte cu Argentago, cu grupul meu de tango, este o colaborare extraordinară; iar cu domnul Constantin Sandu este pentru prima dată când colaborez și este o colaborare foarte bună, ne înțelegem extraordinar. Este o diferență de vârstă, dar asta chiar nu contează pentru că în momentul în care ne urcăm pe scenă sau punem mâna pe instrumente, acest alfabet abstract și internațional - notele muzicale - ne leagă. Ideile muzicale bineînțeles că sunt, de cele mai multe ori, aceleași și ne simțim extraordinar. Având în vedere că toate aceste lucrări pe care le vom cânta au ceva în comun, și anume tonalitatea do minor, de asta domnul Constantin Sandu - a fost ideea lui - l-a intitulat pe acest recital "Sunetele destinului"... pentru că relaționăm de multe ori, nu numai motivele - cu toate că și motivul destinului este considerat a fi scris tot de către Beethoven - dar tonalitatea în do minor, una dintre cele mai sobre tonalități din câte există, creează bineînțeles o atmosferă încărcată. Asta înseamnă că va fi un recital foarte, foarte emoționant!


Ce proiecte pregătiți pentru viitorul apropiat?

Pe plan personal sunt într-o activitate foarte intensă. În dimineața următoare a concertului de pe 1 august plec la IconArts, unde dețin vremelnic bineînțeles funcția de director artistic, și voi sta acolo în jur de zece zile, unde avem concerte, activități culturale de toate genurile - de la dans, muzică contemporană, muzică clasică. Vom face un concert de violoncele alături de profesorii care predau masterclass acolo - Denis Severin din Geneva și Atanas Krastev de la Universitatea de Muzică din Sofia. Acest concert va avea loc pe data de 8 august. Pe data de 3, voi avea un concert de duo cu Ansamblul Placello; voi cânta alături de Ella Bokor pentru că acest ansamblu Placello poate să activeze între duo și oricâte violoncele.

Interviu realizat de Petre Fugaciu