Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Cristian Soleanu

Publicat: luni, 1 Iulie 2019 , ora 15.23

Bucharest Jazz Festival a ajuns la ediția a opta. Despre evenimentele din cadrul seriei ne vorbește directorul artistic, Cristian Soleanu.

Vă rog să ne vorbiți mai întâi despre concertele din Piața "George Enescu"!

Am să încep cu concertul de sâmbătă seară - 6 iulie - fără să-i dezavantajez pe ceilalți artiști. Va fi susținut de toboșarul Antonio Sanchez împreună cu proiectul său Migration. Este unul dintre toboșarii de vârf ai jazzului contemporan, laureat al Premiilor Grammy. Apoi, în aceeași seară, va fi Florin Niculescu; el va evolua în cvartet. Tot din zona franceză va fi o vocalistă cu o uimitoare tehnică vocală și cu energie debordantă, o voce deja recunoscută de presa de specialitate, ea va cânta vineri - Camille Bertault. Apoi trompetistul și compozitorul Alexander Sipiagin; el va evolua împreună cu Bucharest Jazz Orchstra și, în același recital, cu un cvintet propriu. În 3-4 iunie avem două proiecte românești. Unul este susținut de Toma Dimitriu, iar al doilea recital, Johnny Bica - The Real Vibration. Pe 3 iulie, o formație din Iași, un cvartet de jazz fusion - C.A.L.I. Quartet și apoi un proiect care, timp de un an, a umplut Sala Radio de două ori. Se numește Unspoken - imaginat și susținut de trompetistul Sebastian Burneci, acompaniat de Orchestra de Cameră Radio. În ultima seară - 7 iulie, duminică - avem un moment din Italia, Emancipation, care are un invitat de hip-hop din New York - Yah Supreme ; iar cea de-a doua trupă - Bill Evans and the The Spykillers! din Statele Unite.


Evenimentele conexe rămân însă o parte importantă a festivalului. Anul acesta sunt programate ateliere susținute de diverși jazzmeni. Ce ne puteți spune despre aceștia?

Am pus accent pe atelierele susținute la evenimentele conexe pentru a veni în sprijinul educației, atât de necesară. Sper să fie un auditoriu destul de curios care să participe la ele.


În același timp, va avea loc și concursul "New Jazz Players". Cum se desfășoară această ediție?

Această ediție a rămas tot la opt finaliști - doi în fiecare seară; vor susține recitalurile de la orele 23,00 în Gabroveni Jazz Club.

Interviu realizat de Petre Fugaciu