Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Pianista Axia Marinescu si Dan Popescu Invitati la Perpetuum Mobile din 4 iunie 2019 in dialog cu Gabriel Marica

Publicat: miercuri, 5 Iunie 2019 , ora 13.24


În studioul Radio România Muzical se află pianista Axia Marinescu și președintele Clubului Rotary Pipera, domnul Dan Popescu. Bine ați venit!

Axia Marinescu: Bine v-am găsit! Mulțumim pentru invitație!

Dan Popescu: Bună ziua. Mulțumim pentru invitație.


O să încep dialogul nostru cu tine, Axia Marinescu. Din 28 mai, te afli într-un turneu în România. Titlul acestui turneu este "Imagini muzicale"?

Axia Marinescu: Da, e o traducere din franceză. Turneul are loc în cadrul Sezonului România-Franța 2019 și-l vom prezenta în mai multe orașe din țară. Am început cu Timișoara, am continuat cu Sibiu, va urma un recital pe 6 iunie la București și terminăm cu Brașov și Iași.


Cum a fost feedback-ul până acum?

Axia Marinescu: Mie mi-a plăcut foarte mult și am fost foarte bucuroasă să pot revedea publicul din alte orașe ale României pe care nu le mai vizitasem de foarte mult timp. Și cred că inclusiv piesa scrisă special pentru acest sezon Franța-România a avut destul de mult succes și mă bucură foarte mult.


Vom vorbi despre această piesă ceva mai târziu. Recitalul de joi face parte din Proiectul "Moștenitorii României Muzicale". Rotary Club Pipera este organizator al proiectului alături de Radio România Muzical. Domnule Popescu, am stat de vorbă toamna trecută, înainte de debutul acestui proiect. Atunci erați foarte încrezător, spuneați că va fi un proiect de succes. S-au derulat deja câteva evenimente importante din acest proiect. Mai sunteți în continuare încrezător?

Dan Popescu: Tot mai încrezător, pentru că am avut plăcerea să avem tineri excepționali lângă noi. Anul trecut în octombrie, l-am avut pe pianistul Florian Mitrea. De asemenea, am avut încă două pianiste de excepție - Mara Dobrescu și Adela Liculescu - în Festivalul "Moștenitorii României Muzicale", cu care a debutat de altfel proiectul. Și reacția publicului a fost extraordinară. De fapt acest lucru cred că ne-a alimentat și pe noi și pe Radio România Muzical să continuăm proiectul și să investim în acest an în patru astfel de recitaluri. Primul a fost în aprilie, cu - deja aș putea spune celebrul nostru violoncelist - Andrei Ioniță, care a cântat alături de Naoko Sonoda. Un spectacol excepțional! Și astăzi vorbim de spectacolul din 6 iunie, unde o avem pe Axia Marinescu, o pianistă extraordinară care vine să ne cânte la București. În viitor, mai avem câteva surprize pentru octombrie și noiembrie anul acesta.


Vom vorbi ceva mai târziu despre ele. Trebuie să vă spun că noaptea trecută la ora 3, ora României, BBC Radio 3 și încă zece radiouri au difuzat prin programul Euroclassic Notturno recitalurile Adelei Liculescu și al lui Florian Mitrea din Proiectul "Moștenitorii României Muzicale".

Dan Popescu: Excepțional! Felicitări!


Revin la tine, Axia Marinescu. Tocmai am aflat că ai plecat din România în adolescență, nu-i așa?

Axia Marinescu: În ultimul an de liceu, da.


Te rog să-mi spui, te-ai pregătit și acolo, te-ai pregătit și aici... Ți-a folosit pregătirea din România în Franța, la Bruxelles si acolo unde ai mai studiat?

Axia Marinescu: Sigur că da. Am avut privilegiul de a lucra în ultimii ani de liceu cu doamna Ileana Busuioc, doamna profesoară de la Liceul de muzică "George Enescu", și, într-adevăr, pregătirea cu dânsa mi-a folosit foarte mult. Iar apoi, sigur că studiile pe care le-am făcut în Elveția, în Belgia, în Franța au adus multă noutate și inovație față de pregătirea pe care am putut-o avea aici, dar aș spune că baza totuși a fost decisivă.


Și-a fost greu să te adaptezi acolo?

Axia Marinescu: Nu, absolut deloc. Cred că cel mai greu mi-a fost la început, în Elveția. Eram și foarte tânără, atmosfera e particulară. Dar în Franța nu, absolut deloc; cred că am avut întotdeauna o afinitate pentru spațiul acesta francofon, pentru că și în Belgia mi-a fost destul de ușor să mă adaptez. Întotdeauna am fost o admiratoare a culturii franceze, de mică. Nu, nu mi-a fost deloc greu, dimpotrivă.


Studiile, la un moment dat, le-ai făcut și cu pianistul și profesorul de origine română Theodor Paraschivescu. Trebuie să spun că el, la un moment dat, te-a caracterizat ca fiind o persoană puternică, cu un autentic caracter de solist, însoțit de un sunet curat și colorat. Cum a fost experiența aceasta?

Axia Marinescu: A fost minunată! În primul rând, Theodor Paraschivescu este o persoană extrem de deschisă, de simpatică, un excelent pianist - asta știe toată lumea - și întotdeauna am avut o relație foarte naturală. Am lucrat repertorii foarte diverse, pentru că era de părere că... chiar dacă nu ajungem să finisăm anumite piese, să le prezentăm într-un concurs sau într-un concert, este bine să le lucrăm pentru a acumula cât mai multă informație și pentru a asimila cât mai multe date stilistice. Și mi s-a părut întotdeauna o concepție extrem de potrivită pentru un artist care trebuie să se îmbibe de tot ce îl înconjoară.


Dacă pot spune așa, în completarea personalității tale, ai studiat filosofia și nu oricum. Ești licențiată în filosofie la Sorbona, nu-i asa?

Axia Marinescu: Da. A fost, așa, o aventură aș spune, pentru că am început studiile de filosofie în același timp cu cele de master la Conservatorul Regal din Bruxelles. Am rămas în Paris, făceam naveta la Bruxelles și studiam și filosofia. Aveam momente când învățam cursurile în tren... deci, a fost foarte aventuros, dar mi-a plăcut enorm de mult. Chiar mă gândeam zilele trecute... Hegel, un filosof pe care să spun că nu-l am în pantheonul meu de filosofi, spunea un lucru foarte important; acela că un filosof este înainte de toate un artist și...


Iată legătura!

Axia Marinescu: ... și asta cred că spune totul. Și în continuare sunt pasionată de filosofie. Încer să mai scriu articole, să mai public din când în când, atunci când am timp.


Și, nu în ultimul rând, tu ești "TED speaker".

Axia Marinescu: Da, altă aventură. Cred că s-a întâmplat acum doi ani, cu o temă foarte interesantă, "Timpul și muzica". Iarăși, puteam găsi foarte rapid niște dimensiuni filosofice. Cred că e important pentru un artist să și exprime verbal anumite trăiri și, da, în acea conferință am avut ocazia de a împărtăși foarte pe scurt, pentru că ăsta este formatul speech-urilor TED, dar am putut împărtăși tocmai această concepție despre artă și timp, care sunt foarte legate.


Revenim la latura muzical interpretativă a ta și vom asculta un moment deocamdată, de pe un recent album al tău. A fost difuzat în premieră la Radio România Muzical în weekend-ul trecut, mai exact pe 1 iunie. Poți să ne spui ceva despre acest disc? L-ai lansat parcă în 2018.

Axia Marinescu: În 2018, la sfârșitul anului, în octombrie. L-am lansat la Paris, casa de discuri este franceză. Se numește "Introspecții". Are o latură foarte interioară acest album, deși repertoriul este destul de eclectic. Am stat mult să cântărim dacă este bine să mergem pe un singur stil, pe o singură epocă muzicală sau să combinăm mai multe stiluri, mai multe epoci. Și, până la urmă, am ajuns la concluzia că tocmai această linie conducătoare a interiorității poate să facă legătura dintre cele trei epoci. Este vorba despre Mozart, Brahms și Debussy.


(...)


Axia Marinescu, ai debutat la Sala Radio pe când aveai 11 ani.

Axia Marinescu: Fix acum 20 de ani, în 1999. Deci, e foarte simbolic acest recital de poimâine, pe 6 iunie. Cumva, mă întorc acolo unde am început.


Emoții speciale pentru acest moment?

Axia Marinescu: Da, sigur, cum să nu! Deja faptul că voi cânta la mine acasă, pentru că eu sunt din București și-mi întâlnesc publicul de aici, și chiar acest simbol cumva... 20 de ani, o cifră rotundă... mă întorc la Sala Radio... Sigur, e un moment cu emoții speciale.


Cum ai ales programul de recital?

Axia Marinescu: În primul rând, este vorba despre compozitori francezi și români - este specificul sezonului România-Franța. Apoi am încercat să găsim o linie cât mai coerentă pentru că, pentru acest sezon, s-a făcut o comandă unui compozitor contemporan francez și am încerct să înscriem celelalte piese în același context oarecum. Deci, vom avea ca epocă stilistică sfârșit de secol XIX-început de secol XX și piesa contemporană. Vom avea piese de Satie, de Debussy, de Enescu bineînțeles și Ravel.


Vorbește-ne despre această lucrare care vafi intepretata în primă audiție în București!

Axia Marinescu: Prima audiție mondială a avut loc la Paris, pentru că turneul acesta a debutat la Paris. Este vorba despre o piesă în formă de triptic. Compozitorul s-a inspirat din trei tablouri de Nicolae Grigorescu. A încercat să ofere un limbaj foarte aproape de cel impresionist pentru toate cele trei tablouri. Iar întregul recital, nu numai această piesă contemporană, va fi însoțit de proiecții video ale unor tablouri aparținând artiștilor plastici români care au lucrat și au trăit la Paris de-a lungul timpului... la Paris, în Franța... am vrut să ilustrăm această legătură care s-a creat totuși de ceva timp între cele două țări.


Domnule Dan Popescu, din perspectiva dumneavoastră ca reprezentat al Rotary Club Pipera și organizator alături de Radio România Muzical al acestui proiect, ce urmează pentru anul 2019?  După joi, recitalul Axiei Marinescu...

Dan Popescu: În primul rând, da, îi așteptăm pe toți joia aceasta la ora 19.00, la Sala Radio, pentru că avem ocazia să vedem un excelent tânăr român - româncă, de data aceasta - în România, să ne încânte și să ne arate un exemplu. Un exemplu pentru noi, un exemplu pentru societate. Mi-aduc aminte ce spunea domnul profesor doctor Dan Dediu recent într-un interviu... spunea că este o mare plăcere nu numai pentru public să vedem acești tineri minunați, dar și pentru profesorii din zona aceasta, din învățământul muzical, să vadă cum au evoluat peste ani. Este fenomenal să vedem cum tinerii excepționali ai României revin în țară, ne încântă și ne dau și un exemplu. Doresc să mulțumesc tinerilor care au participat - Axiei, în particular...

Axia Marinescu: Și noi mulțumim pentru tot sprijinul!

Dan Popescu: ... pentru că în ADN-ul nostru, al rotarienilor, obiectivul nostru este de a servi comunitatea. Iar apropo, aș putea spune că în România - merită menționat - în acest an se sărbătoresc 90 de ani de când Rotary a fost prima dată fondat. iar noi, rotarienii, încercăm să contribuim în toate domeniile. În mod particular, Rotary Club Pipera vrea să participe la viața social-educațională și de leadership cultural, și de aceea pentru noi această oportunitate a fost foarte interesantă și am venit alături de Radio România Muzical. Și ca să vă răspund întrebării, în anul acesta mai avem două momente importante în octombrie și în noiembrie. Pe 12 octombrie vom avea ocazia să avem alături de noi pe violonista în ascensiune puternică Ioana Cristina Goicea.


Cea care a câștigat Premiul al VI-lea al Concursului Regina Elisabeta de la Bruxelles și pe care, ca o paranteză, o veti asculta în această seară la Radio România Muzical în transmisiune directă a Galei Laureaților acestui prestigios concurs.

Dan Popescu: Așa că de-abia așteptăm în octombrie să o vedem pe Ioana în București. Și, de asemenea, pe 14 noiembrie, pianista Sînziana Mircea va fi într-un recital.


Și veți continua și în 2020 acest proiect alături de noi, de Radio România Muzical?

Dan Popescu: În primul rând, avem un parteneriat care e agreat pe trei ani. Deja discutăm de programul pentru anul viitor și poate și de alte idei de a extinde cu o serie de surprize, sperăm, de a chema și de a încuraja tinerii să meargă către excelență, să meargă către a-și urma visul și vocația. Un lucru foarte important!


Axia Marinescu, ce urmează în programul tău după recitalul de joi?

Axia Marinescu: După recitalul de joi, mai avem două concerte în cadrul Turneului "Imagini muzicale". Primul va avea loc la Brașov, pe 7 iunie, iar cel de-al doilea și ultimul va avea loc la Iași, pe 8 iunie.


Iar apoi?

Axia Marinescu: Iar apoi mă întorc în Franța și voi începe sesiunea de festivaluri de vară - tradiționalele festivaluri de vară franceze. Franța a fost prima țară care a organizat un festival de pian acum 40 de ani, la Toulouse. Deci, voi fi ocupată toate aceste luni de vară, iar apoi am programat un turneu în China. Am mai făcut unul anul trecut și acum mă reîntorc. Chiar mă bucur pentru că e o piață care se dezvoltă din ce în ce mai mult și mai bine. Sălile sunt multe dintre ele noi, cu acustici extraordinare. Deci, așteptăm cu nerăbdare.


Când se va lansa filmul în care joci?

Axia Marinescu: este vorba despre un film care pune în scenă un subiect destul de interesant. Va avea foarte multă ilustrație muzicală. Și cel mai probabil se va întâmpla în septembrie, odată cu reluarea tuturor activităților.


Așadar, joi, 6 iunie, ora 19.00, la Sala Radio are loc un nou recital din cadrul Proiectului "Moștenitorii României Muzicale" organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera. Pe scena Sălii Radio, după o perioadă de absență, revine pianista Axia Marinescu! Vă mulțumesc pentru prezența în studio și vă urez să faceți cu succes ceea ce faceți pentru artă și în numele ei!

Mulțumim!