Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Alexandru Tomescu despre turneul Stradivarius

Publicat: joi, 30 Mai 2019 , ora 9.46

Alexandru Tomescu urcă pe scena Sălii Radio în 30 mai și 2 iunie pentru a susține două recitaluri în cadrul turneului Stradivarius. Alături de violonist vor fi harpista Delphine Benhamou și actorul Lari Giorgescu.

Turneul Stradivarius a început în data de 9 mai, la Cluj-Napoca. Cum au decurs concertele de până acum?

A fost, într-adevăr, o experiență ieșită din comun. Pentru prima dată am cântat această serie de recitaluri. Turneul Stradivarius 2019, Vive la musique, a fost și este în continuare, pentru că nu s-a încheiat, o experiență ieșită din comun, pentru că am propus pentru prima dată, publicului din România această combinație mai puțin obișnuită, vioară plus harpă. Sigur, au mai fost evenimente punctuale, dar recitaluri întregi, vioară plus harpă, cu un repertoriu de o asemenea dificultate, încă nu am mai avut și al treilea artist cu care am colaborat este actorul Lari Georgescu, de la Teatrul Național din București, discipol al lui Gigi Căciuleanu, care a venit cu această parte de dans contemporan pe scenă. Un spectacol, după părerea mea, foarte interesant, extrem de dinamic, în care am prezentat atât piese românești, cât și franceze, pentru că întreg turneul se desfășoară sub egida sezonului cultural România-Franța. Publicul a fost entuziasmat. Sigur, că de multe ori nici nu știa la ce să se aștepte, pentru că astfel de spectacole sunt destul de rare, dar au fost pur și simplu cucerit de varietatea viorii, de combinația cu sunetul harpei și de coregrafia pe care a conceput-o și a prezentat-o Lari Georgescu.


Veți susține două concerte la Sala Radio. Primul, în data de 30 mai, iar al doilea, în 2 iunie. Aceasta este singura scenă pe care urcați de două ori în cadrul turneului Stradivarius.

Da, este într-adevăr, o premieră. S-a mai întâmplat să dublăm concertul din București, dar în săli diferite. Am optat pentru Sala Radio, dintr-un motiv foarte simplu, încă dinainte de a fi început turneul, acest concert din data de 30 mai era deja sold-out și ne-am gândit, că, dacă anunțăm concertul, măcar oamenii să aibe cum să cumpere bilete, așa că ne bucurăm foarte mult că am găsit această deschidere și acest sprijin la Radio România, pentru a putea prezenta două recitaluri consecutive, la Sala Radio. Oricum, amândouă sunt deja sold-out. Ar fi trebuit poate și al treilea. Orarul fiind foarte strâns al tuturor artiștilor, din păcate ne împiedică să facem și al treilea concert.


Ați susținut însă și concerte ce nu stau sub semnul turneului Stradivarius, precum recitalul din data de 28 mai. Cum a apărut acest concert?

Este un concert foarte important pentru România, pentru că vine să marcheze acest moment important al nostru, cel al Președinției Consiliului Uniunii Europene. Un concert la care s-a muncit foarte mult. Excelența sa, doamna ambasador Cămărășan a depus toate eforturile și până la urmă a reușit să-l organizeze. O sală extraordinară, un public foarte doritor să cunoască muzica românească. M-am bucurat să continui colaborarea cu pianista Sânziana Mircea, alături de care, mai întâi și mai întâi am urcat pe scena de turneu a Stradivarius, în 2017, împreună cu Omar Massa, alături de care continui numeroase alte proiecte muzicale.


Interviu realizat de Petre Fugaciu