Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Razvan Popovici

Publicat: luni, 27 Mai 2019 , ora 10.17

Ansamblul Raro susține un recital la Sala Bozar din Bruxelles în data de 28 mai, iar Fundația SoNoRo organizează un nou festival - Musikland - cu concerte în județul Brașov.

În data de 28 mai, susțineți un recital la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles, ca membru al Ansamblului Raro. Vorbiți-ne vă rog despre grupul cameral și despre programul pe care-l veți prezenta pe celebra scenă.

Voi fi pentru prima dată pe scena sălii Bozar din Bruxelles, o sală emblematică a Belgiei și e o și mai mare plăcere de a prezenta publicului belgian în premieră CD-ul și programul Rhapsodie Roumaine, pe care l-am lansat anul trecut la Viena. Majoritatea pieselor pe care le vom cânta marți sunt piese care se regăsesc pe CD-ul Rhapsodie Roumaine, apoi Sonata a III-a de George Enescu, „În caracter popular românesc” nu va lipsi. Vom completa programul cu piesă de Bela Bartok, câteva dintre celebrele duete pentru două viori, marele cvartet cu pian în sol minor de Johannes Brahms. Muzicienii sunt colegii mei din Ansamblul Raro, pianista Diana Ketler, violonistul Alexander Sitkovetsky și violoncelistul Bernhard Naoki Hedenborg, iar ca invitat, Gilles Apap.


Împreună cu Fundația Michael Schmidt, ați organizat un nou festival de muzică de cameră, marca SoNoRo, intitulat Musikland, de această dată, dedicat doar zonei județului Brașov. Ce anume a inspirat începutul acestui proiect?

De șapte ani inițiem turneele anuale SoNoRo Conac, pentru a celebra extraordinarul patrimoniu al țării. Dintotdeauna mi-am dorit să organizez un festival acolo, pentru că este, după părerea mea, una dintre cele mai frumoase zone al estul Europei. Ne bucurăm foarte mult să începem săptămâna viitoare, prima ediție a SoNoRo Musikland. Evident că titlul Musikland este folosit cu schepsis, pentru că l-am ales special în limba germană. Onorează evident istoria extraordinară a sașilor de acolo. Pe cine altcineva am fi putut avea ca partener de bază, ca pe domnul Michael Schmidt? Începem din primul an, zic eu, în forță. Sunt trei zile de concerte și cu un concert final în Brașov, cu artiști din Franța, Germania, România, Rusia. Îl vom avea pe Philippe Graffin, marele violonist francez, Mara Dobrescu, violoncelistul francez Bertrand Reynaud, apoi violoncelistul român de la Berlin, Radu Nagy și harpista Miruna Nagy, pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu din Viena, Petru Iuga, extraordinarul contrabasist din Elveția. Ne-am străduit să facem un program, cât se poate de variat. Evident, are și o notă franceză, pentru că o parte din concerte fac parte din sezonul cultural Franța-România. Cred că ne-a ieșit un program distinct, un program care să onoreze și muzica locului. Invit publicul, desigur, să vină în număr cât mai mare la concertele primei ediții a fetivalului Musikland.


Interviu realizat de Petre Fugaciu