Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Eva Garet, primul său turneu, 'Citadele muzicale'

Publicat: vineri, 24 Mai 2019 , ora 10.18

Eva Garet, bun găsit. Ești considerată copilul minune al pianisticii românești și ești promovată de Radio România Muzical. La doar 13 ani vei susține primul tău turneu. Ce poți să ne spui despre acest eveniment?

Turneul se numește Citadele Muzicale și este organizat de Asociația Pro Valores, de domnul Sebastian Crăciun, cu care mă bucur să am o relație foarte specială de când am câștigat concursul Drumul spre celebritate. Voi avea șase recitaluri, în șase orașe, în perioada 24 mai-2 iunie. Programul durează peste o oră și include opusuri de Bach, Haydn, Liszt, Dohnanyi, Ceaikovski, Pletnev, Scriabin și Enescu.


Vineri 24 mai 2019 de la ora 18.00, la Galați are loc primul recital din această serie. Ce program vei prezenta?

Programul va începe cu Toccata din partita nr. 6 de Bach și o sonată în Do major de Haydn. Urmează studiul transcedental « Chasse-neige » de Liszt și un studiu de concert de Donanyi. Apoi o piesă nouă în repertoriul meu, o adaptare a lui Pletnev după Ceaikovski: Andante Maestoso din suita « Spărgătorul de nuci ». Partea a doua a recitalului devine mai sofisticată cu 2 opusuri grele, de mare anvergură emoțională: Fantezia în Si minor de Scriabin și Sonata Dante de Liszt, iar în final Bourreeul din suita a 2-a de Enescu.


După Galați ce mai urmează?

Urmează duminică Mogoșoaia, pentru a doua oară, sub egida Mogoșoaia Clasic Fest. Apoi, săptămâna viitoare trei localități unde nu am mai cântat: Onești, Tecuci, Sinaia. Și în final, Suceava.

Ultima zi a turneului este în data de 2 iunie 2019, când te vei afla la Suceava, un oraș important pentru tine. Poți să ne spui de ce?

Da, Suceava are o semnificație aparte pentru mine. În urmă cu trei ani, câștigam la Suceava celebrul trofeu « Lira de Aur ». Abia împlinisem 10 ani și eram la finalul clasei a III-a, devenind astfel cea mai tânără câștigătoare a trofeului din istoria de peste 40 de ani a competiției. Și lista câștigătorilor nu duce lipsă de nume celebre: Mihaela Ursuleasa, Alexandru Tomescu sau Raluca Știrbăț, fiind doar câteva. Așa că, nu întâmplător, anul acesta, la ediția 40, voi oferi personal Premiul «Eva Garet», celui mai tânăr finalist și voi susține recitalul în deschiderea Galei laureaților. Mă simt deosebit de onorată și mulțumesc organizatorilor, doamnei director Alexandra Bejinaru, pentru invitație.


Ce ai dori să transmiți publicului care va veni să te asculte?

Emoție, bucurie, plăcere, surpriză. Și multe mulțumiri în avans celor ce vor fi acolo, alături de mine.


Interviu realizat de Octavia Galescu