Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Gabriel Croitoru despre cel de-al nouălea turneu „Duelul viorilor”

Publicat: joi, 28 Martie 2019 , ora 9.10

În perioada 31 martie - 3 aprilie 2019 va avea loc cel de-al nouălea turneu „Duelul viorilor”, avându-i ca protagoniști pe violoniștii Gabriel Croitoru și Liviu Prunaru și pe pianistul Horia Mihail. Turneul se va desfășura în Alba Iulia, Oradea, Cluj-Napoca și Bistrița.

Ce ați avut în vedere alegând repertoriul, de această dată?

Este un repertoriu foarte atractiv, noi am încercat de fiecare dată să atragem publicul către această provocare duelistică și nu numai. Este o întâlnire a unor foarte celebre instrumente. Este vorba despre Guarneri și Stradivari, doi dintre cei mai cunoscuți lutieri. Nu în ultimul rând, este întâlnirea dintre doi violoniști, Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, acompaniați la pian sau arbitrați, de către pianistul Horia Mihail, care ne este și prieten. În ceea ce privește repertoriul, e un repertoriu minunat. Este vorba despre Două anotimpuri de Piazzolla, tangouri celebre, fiecare vine cu piesele lui și sper ca de fiecare dată ca publicul să fie alături de noi, în număr cât mai mare.


Spre deosebire de celelalte opt ediții, acest turneu se va desfășura primăvara, în patru orașe din Transilvania. Cum ați luat această decizie? Ne putem aștepta la un alt turneu în această toamnă?

Aș zice că e, oarecum, o completare a turneului pe care l-am început în toamna trecută, având în vedere că în familia lui Liviu a mai apărut un membru, respectiv fiica sa, practic a trebuit să limităm numărul concertelor din toamnă și atunci, practic, această primăvară duelistică, completează toamna 2018. Deci, în toamnă, cu siguranță ne vom reîntâlni cu alt program.


Având în vedere experiența turneelor precedente, cum a evoluat colaborarea cu Liviu Prunaru și Horia Mihail?

Eu zic că am pornit cu dreptul în această colaborare, pentru că ne cunoșteam foarte bine dinainte. Faptul că ne-am reîntâlnit și în viața profesională, nu doar în cea privată, n-a făcut decât să ne apropie și să ne bucure inimile. Sper că publicul percepe ca atare această prietenie a noastră.

Interviu realizat de Vlad Ghinea