Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu compozitorul Cengiz Onural

Publicat: vineri, 1 Martie 2019 , ora 11.42

La Ateneul Român are loc sâmbătă, 2 martie 2019, un concert dedicat compozitorului și omului de cultură Dimitrie Cantemir, în cadrul căruia Filarmonica "George Enescu" și Corul "Anton Pann", alături de soliști din Turcia, vor prezenta publicului reinterpretări ale lucrărilor lui Cantemir, semnate de compozitorul turc Cengiz Onural.


Cum ați descoperit muzica lui Dimitrie Cantemir?

Dimitrie Cantemir este un personaj important în muzica orientală. Acum aproape 3 secole a scris o lucrare despre teoria muzicii otomane, a inventat un sistem de notare și a scris aproape 350 de piese, în acest sistem de notare. Mulțumită lui Cantemir cunoaștem vechiul repertoriu, astfel că este o personalitate importantă în muzica otomană. A fost publicată o carte despre realizările sale - atât teoretice, precum și practice - iar unele piese au fost înregistrate atunci - asta se întâmpla acum 20 sau 25 de ani - iar eu am fost membru al ansamblului care a înregistrat muzica sa, astfel că interesul meu în muzica lui Cantemir a început în urmă cu 20 sau 25 de ani.


Ce parte a muzicii sale v-a atras?

Perioada clasică a muzicii otomane se întinde de la începutul secolului XVIII până aproape de finalul secolului XIX - mai puțin de 200 de ani. Cantemir a activat mai devreme, astfel că putem spune că face parte dintr-o perioadă așa-zisă "preclasică". Melodiile și formele sunt diferite față de muzica interpretată astăzi în Turcia - această diferență ne-a stârnit interesul.


Cum este perceput Cantemir în Turcia?

Cantemir este o celebritate, este foarte bine cunoscut și respectat - există statui ale sale în Istanbul. Oricine vrea să cunoască teoria muzicii turcești îl cunoaște.


Ce ne puteți spune despre organizarea concertului de sâmbătă, 2 martie?

Acest proiect - "Virtuoso Concert" este organizat de o companie de tehnologie - o companie importantă în Turcia - Logo; iar Logo a achiziționat compania românească Total Soft. Acestea două lucrează împreună, iar administrația companiei Logo a hotărât că figura lui Cantemir este foarte importantă pentru legătura culturală dintre cele două țări. Astfel că au dorit să organizeze un concert-tribut lui Dimitrie Cantemir. Vor fi organizate și concerte în Turcia, cu importante Orchestre Simfonice Naționale, precum cele din Istanbul sau Ankara. Dar acesta este primul concert. Logo este sponsorul proiectului și au adus împreună Filarmonica "George Enescu" și Corul "Anton Pann" alături de patru instrumentiști din Turcia.


Interviu realizat de Petre Fugaciu