Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Gabriel Croitoru

Publicat: joi, 14 Februarie 2019 , ora 11.36

 Violonistul Gabriel Croitoru prezintă alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu” una din capodoperele muzicii chinezești - Concertul pentru vioară și orchestră „Butterfly Lovers” de He Zhanhao și Chen Gang. Programul serii este întregit de Preludiul și Fuga de Constantin Silvestri și, în încheiere, suita „Tablouri într-o expoziție” de Modest Mussorgski, în aranjamentul lui Maurice Ravel.


Cum au decurs repetițiile până acum?

Repetițiile au decurs foarte bine cu toate că e o lucrare nouă pentru toată lumea - și pentru orchestră și pentru mine. Am căzut de acord asupra inflexiunilor modale pe care le presupune lucrarea respectivă și, cu ajutorul maestrului Jin Wang care ne ghidonează în muzica chinezească, iată că îl vom scoate la lumină și va fi un concert bun.


Ce ne puteți spune despre Concertul pentru vioară și orchestră "Buterfly lovers" pe care-l veți interpreta alături de Orchestra Filarmonicii?

Cred că în România este pentru prima oară când va fi cântat, însă în China se pare că este una dintre lucrările cele mai cunoscute, toată lumea o cunoaște, lucrarea e o capodoperă locală. Provine dintr-un musical; a fost inițial rearanjată pentru soliști vocali de operă, după care a fost rescrisă și pentru vioară și orchestră. Lucrarea a fost aleasă de comun acord cu maestrul Jin Wang. Având în vedere faptul că concertul acestei săptămâni de la Filarmonica "George Enescu" va marca celebrarea a 70 de ani de relații culturale și economice dintre România și China, am ales o lucrare chinezească pentru că așa e normal.


Ce proiecte urmează pentru dumneavoastră?

Continui seria de concerte prin țară, pe care o am în fiecare stagiune în toate părțile României. Mergem înainte cu Croitoru String Virtuosi - orchestra noastră, împreună cu fiica mea, Simina - și vom avea și o parte din duelul viorilor reprogramat pentru această primăvară. Deci, stagiune plină!

Interviu realizat de Petre Fugaciu