Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Alexandru Mija despre preselecția tinerilor muzicieni pentru stagiunea 2018-2019 a Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene

Publicat: luni, 15 Octombrie 2018 , ora 13.32

Data limită a înscrierilor pentru sesiunea de audiții a Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene este 5 noiembrie.


Cum a decurs până acum preselecția tinerilor muzicieni pentru EUYO și, poate mai important, care este procesul?

Am susținut etapele de audiție în Luxemburg. Actualmente, sunt în desfășurare audițiile din Marea Britanie și, pe parcursul a aproape trei luni, vom desfășura sesiunile de audiții în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. EUYO își va deschide porțile pentru tinerii muzicieni români pe 18 noiembrie la Universitatea Națională de Muzică din București, acolo unde va avea loc sesiunea de audiții dedicată tinerilor muzicieni români.

Cât despre proces în sine, este unul standard. Tinerii participanți sunt rugați să interpreteze o piesă la alegere dintr-o vastă arie repertorială și, după această piesă la alegere, ei sunt rugați să interpreteze pasaje orchestrale din repertoriul orchestra universal, pasaje care, de altfel, sunt cerute și atunci când muzicienii aplică pentru posturi în orchestre profesioniste.


Care este calendarul EUYO pentru stagiunea 2019?

Stagiunea 2019 este foarte bogată. În afara celor două mari turnee care deja sunt o tradiție pentru noi, avem nenumărate proiecte mici, proiecte de muzică de cameră, diverse ateliere. Dar ca să vorbesc despre cele două mari proiecte în care numărul total de instrumentiști este implicat... avem un turneu de primăvară, care începe în 24 martie și se sfârșește în 27 aprilie, cu dirijorul nostru principal, Vasily Petrenco, soliști precum Kristine Opolais, Natalia Pavlova sau Michael Schade; concerte în Ferrara, acolo unde avem rezidența noastră de primăvară și, mai nou, sediul oficial; concerte în Italia, Austria, Luxemburg, Germania - în foarte frumoase Elbphilharmonie, în Oman... cu repertorii ca Bruckner - Simfonia a IV-a, Șostakovici - Simfonia a X-a și arii de Ceaikovski, Puccini sau Richard Strauss.

Un an plin de evenimente, așa cum EUYO i-a obișnuit întotdeauna pe tinerii muzicieni activi în orchestră și sper ca tinerii muzicieni români să își dorească să participe la sesiunea de audiții ce va avea loc în 18 noiembrie. Foarte important, termenul limită de înscriere este 5 noiembrie! Așadar, invităm pe toți tinerii instrumentiști români să participe la sesiunea de audiții ce ar putea, eventual, să le asigure un loc în acest minunat proiect care nu este doar un proiect muzical, ci este și un proiect cu un impact social foarte important.

Interviu realizat de Petre Fugaciu