Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Adela Liculescu

Publicat: vineri, 5 Octombrie 2018 , ora 11.59

În data de 17 octombrie, Adela Liculescu va susține un recital la Sala Radio în cadrul Festivalului de Pian "Moștenitorii României muzicale", organizat de Radio România Muzical.


Tocmai ai încheiat un turneu în China. Cum ai descrie această experiență?

A fost extraordinar! Am susținut trei concerte și două masterclassuri pentru niște adolescenți chinezi. A foat foarte interesant! Am fost pentru prima dată în Asia și am fost foarte impresionată de cultura lor, de nivelul lor. Sălile au fost pline și ce m-a uimit e că au fost pline cu oameni tineri, pentru că aici, în Europa, în general în sălile de concert sunt oameni mai în vârstă. Acolo - familii tinere cu copii, ceea ce înseamnă că le place muzica clasică și că acest fenomen va dura mulți ani de acum înainte.


Pe data de 17 octombrie vei susține un recital în cadrul Festivalului "Moștenitorii României Muzicale". Prin comparație cu experiența orientului îndepărtat, cum vezi regăsirea cu cultura românească, mai ales în anul Centenarului, și ce însemnătate are pentru tine acest concert?

Sigur că mă bucur de fiecare dată când revin în țară și susțin concerte pentru publicul de acasă, pentru că încă de mică am cântat adesea la București și multă lume mă știe acolo și vin la concertele mele cu drag. Și sigur că mă bucur de fiecare dată când revin și pot să arăt evoluția în timp. Abia aștept să revin și de această dată pe scenă la București, pentru prima dată la Sala Radio. Am fost foarte des la Ateneu, dar la Sala Radio niciodată și abia aștept să îmi fac debutul și acolo.


Ce repertoriu pregătești pentru recitalul din 17 octombrie?

Este un repertoriu foarte complex. Mi-am dorit să fie cât mai divers și să prezint compozitori din spații geografice diferite și din epoci diferite, așa că voi începe recitalul cu două piese din epoca barocă - Gluck, transcripție de Giovanni Sgambati, melodia din opera Orfeu, o sonată de Domenico Scarlatti tot în re minor, Toccata. Voi cânta cele două piese împreună; Gluck ca introducere lentă la sonata de Scarlatti care este rapidă. Apoi voi cânta Sonata în si minor de Franz Liszt - una dintre cele mai mari piese din literatura pentru pian. Apoi voi cânta o piesă foarte frumosă din ciclul Goyescas de Enrique Granados și Pavana de George Enescu - o lucrare românească. Voi încheia recitalul cu trei mișcări din baletul Petrușka de Igor Stravinski, deci un compozitor rus. Așa că va fi un program foarte complex.


În final, am văzut că pe site-ul tău ai în repertoriu și două compoziții proprii. Ce ne poți spune despre acestea?

Eu am studiat compoziție pentru doi ani aici, la Viena, și am mai multe lucrări care provin din perioada respectivă. Mi-aș dori să am timp să continui și să scriu și mai multe piese. Este în plan, categoric. Deocamdată, anul acesta a fost foarte plin cu foarte multe concerte, așa că am lăsat puțin compoziția pe linia a doua, dar am de gând să reîncep. Îmi place să-mi cânt compozițiile la bis, după concerte. Poate, deși nu vreau să promit nimic, poate și la București la bis voi cânta tot o compoziție de-a mea... să vedem ce voi alege să cânt. Sunt în stilul jazz, deci sunt foarte ușor de înțeles de către public.

Bilete la recitalul susținut de Adela Liculescu în cadrul festivalului "Moștenitorii României muzicale" organizat de Radio România Muzical sunt disponibile aici.  

Interviu realizat de Petre Fugaciu