Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Răzvan Poptean, co-organizator Banffy Music Day

Publicat: joi, 13 Septembrie 2018 , ora 13.19

Sâmbătă, 15 septembrie 2018 are loc, la Castelul Bánffy din Bonțida, Bánffy Music Day, eveniment organizat de Fundația Transylvania Trust și Asociația Notes&Ties. Președintele acestei asociații este clarinetistul și profesorul clujean Răzvan Poptean, care ne-a oferit detalii despre evenimentul amintit:


Domnule Răzvan Poptean, seara zilei de 15 septembrie va fi dedicată unei piese compuse de Miklos Banffy. Vă rog să ne vorbiți despre această lucrare.

După cum știți, Miklos Banffy a fost o personalitate marcantă a vieții clujene. El a compus o lucrare pentru pian, Pas banale, pe care o vom cânta în original, având-o ca invitată pe Alexandra Făgărășan; de asemenea orchestrăm această piesă. O cântăm și pentru orchestră, iar apoi, cu ajutorul compozitorului Daniel Patrick Cohen, vom face și o reinterpretare.


Concertul va fi susținut de Orchestra "Notes&Ties" pe care dumneavoastră o conduceți?

Da. Orchestra "Notes&Ties", formată din cei mai buni tineri muzicieni din Cluj, e o orchestră ce activează de ceva ani deja la Cluj Napoca.


Veți include și alte lucrări în programul acestui concert?

Da. Vom avea lucrări, nu aș spune șlagăre în adevăratul sens al cuvântului, dar lucrări de mare popularitate, lucrări de Suppe, Offenbach, Bartok, Verdi, Brahms. Puțină lume știe de exemplu că domnul Banffy a fost cel care l-a descoperit pe Bartok când lucra la Opera din Budapesta; el l-a descoperit și la lansat pe marele compozitor Bela Bartok.


Din câte știu, pe parcursul acestei zile, Banffy Music Day, vor avea loc mai multe manifestări. Vă rog să ne spuneți care vor fi artiștii invitați și unde vor avea loc aceste concerte?

În primă fază, ne-am gândit să organizăm mai multe concerte; până la urmă am rămas la un număr de zece. Vom avea concerte în încăperile castelului - în capelă, în grajdurile castelului, în camera din turn. Avem invitați artiști clujeni, de la Mood Quartet, Eufonia String Quartet, Transilvania Philharmonic Brass, Transilvania Horn Quartet și, evident, totul se închide cu orchestra mare pe scenă la ora 7.

Interviu realizat de Larisa Clempuș