Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Andrei Ioniță

Publicat: luni, 14 Mai 2018 , ora 10.12
Violoncelistul Andrei Ioniță susține un recital cameral extraordinar alături de pianista de origine japoneză Naoko Sonoda, la Cluj-Napoca. Andrei Ioniță va interpreta lucrări de Felix Mendelssohn, Gabriel Fauré și Serghei Prokofiev pe violoncelul făcut de Giovanni Battista Rogeri din Brescia în 1671, primit din partea Asociației Germane Musikleben. Recitalul are loc luni, 14 mai 2018, de la ora 19.00, în Sala Auditorium Maximum.

Andrei Ioniță are deja o carieră impresionantă, ce include câștigarea Premiului I la prestigiosul Concurs Ceaikovski de la Moscova în 2015, dar și premii la competițiile ARD, Emanuel Feuermann și Aram Khachaturian. În 2016 a fost desemnat "BBC New Generation Artist" pentru perioada 2016-2018. A cântat alături de de Filarmonica din München, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestra Mariinsky, Orchestra Filarmonicii din St. Petersburg, Filarmonica Cehă, Orchestra Simfonică Radio din Viena și Orchestra Filarmonicii din Tokyo și a colaborat cu dirijori mari, precum Valery Gergiev, Mihail Pletniov și Nicholas Collon.

Despre recitalul său de la Cluj-Napoca ne-a vorbit, într-un interviu, violoncelistul Andrei Ioniță:


Susțineți un recital în premieră la Cluj Napoca împreună cu pianista japoneză Naoko Sonoda. La inițiativa cui a apărut ideea acestui recital și cine îl organizează?

Eu am fost în legătură deja de câțiva ani cu clarinetistul Răzvan Poptean, care organizează câteva concerte minunate pe an. Invită artiști și din străinătate și în sfârșit am reușit să punem cap la cap recitalul. Am găsit o dată care să ni se potrivească tuturor și mă bucur foarte mult să vin la Cluj. De fapt, pentru prima dată în 10 ani. Data trecută am fost la Olimpiada Națională de Muzică. Eram în clasa a VIII-a.


Din câte știu, pianista Naoko Sonoda este o parteneră de scenă cu care colaborați de câțiva ani. Ce ne puteți spune despre această muziciană?

Naoko lucrează la conservatorul la care studiez, la Universitatea de Arte din Berlin. Ea colaborează cu clasele de violoncel. Am făcut toate concursurile internaționale împreună. De fiecare dată era acolo. Era câștigătoarea premiului special pentru cel mai bun partener. Este extraordinar de bine pregătită. Este un muzician foarte serios, o pianistă senzațională și mă bucur foarte mult că în sfârșit va apărea și în fața publicului român.


Veți interpreta un program Mendelssohn-Faure-Prokofiev. Care sunt lucrările pe care le-ați ales și cum ați gândit structura acestui program?

Repertoriul este unul puțin neobișnuit pentru mine. Probabil lumea mă cunoaște cu repertoriul pe care l-am prezentat la concursul Ceaikovski sau la alte concursuri: lucrări de Șostakovici, Stravinski sau Sonata Arpeggione de Schubert. De data aceasta am vrut să prezint o altă fațetă a cântatului meu. Sonata de Prokofiev este cea cu care vom încheia recitalul. Este o muzică extraordinar de solidă, dar în același timp plină de umor. Sonata de Mendelssohn este pliantă, mai ales în partitura pianului, iar la mijloc am ales aceste piese minunate de Faure - Siciliană, Romanța care este mai puțin cântată și o piesă de virtuozitate, Papillon.


În perioada următoare veți avea o agendă încărcată. Unde veți mai cânta după recitalul de la Cluj?

Chiar joia de după recitalul de la Cluj, voi repeta acest concert la Berlin. Mă așteaptă niște săptămâni foarte încărcate, voi avea concerte în Spania, Italia, în Franța. Revin în țară în luna iunie. Pe 7 și pe 8 iunie voi cânta Concertul nr. 1 de Șostakovici cu Filarmonica din București, alături de maestrul Christian Badea. De asemenea, la vară mă așteaptă și multe alte festivaluri. De exemplu, Festivalul de la Verbier, unde voi avea un recital solo și ceva muzică de cameră.


Interviu realizat de Larisa Clempuș