Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Alexandru Tomescu - Concert special de Crăciun la Ateneul Român
Violonistul Alexandru Tomescu va susține un concert special de Crăciun alături de pianista Sînziana Mircea, bandoneonistul Omar Massa și Orchestra Română de Tineret dirijată de Radu Postăvaru. Sâmbătă, 23 decembrie, de la ora 19.00, pe scena Ateneului Român, muzicienii vor interpreta lucrări de Antonio Vivaldi și Astor Piazzolla. Iată ce ne-a spus artistul despre eveniment:
Domnule Alexandru Tomescu, în 23 decembrie veți susține la Ateneul Român un concert special de Crăciun și cu o cauză nobilă atașat acestuia. Ce ne puteți spune despre eveniment?
Este vorba despre primul meu concert special de Crăciun pe care îl organizez special pentru Școala de muzică și de arte frumoase de la Mihăileni. Este un proiect care-mi este foarte drag și căruia îi voidedica în continuare foarte, foarte multe energii și evenimente cât mai frumoase. Voi fi alături de colegii mei din Orchestra Română de Tineret prezenți pe scenă, împreună cu pianista Sînziana Mircea și cu bandoneonistul Omar Masa - cel alături de care de altfel am și întreprins cea de-a zecea ediție a Turneului Stradivarius de anul acesta - cu un program foarte spectaculos și, aș putea spune într-un fel, de sezon; și anume, cele patru anotimpuri de Antonio Vivaldi, dublate de perechea lor sud-americană de Astor Piazzolla.
Cum decurge colaborarea dumneavoastră cu acești muzicieni? Deja sunteți ca o familie muzicală din cum vă vedem.
Da, noi ne cunoaștem foarte bine. Se spune printre noi că, într-adevăr, cel mai bine cunoști un alt muzician nu neapărat când cânți un concert împreună cu el, ci atunci când pleci în turneu împreună cu el, fiindcă acolo, de-a lungul zilelor și săptămânilor de călătorii, de concerte, de greutăți, de oboseală, chiar ajungi să cunoști cu adevărat o persoană. Dar, în același timp, nu sunt la prima colaborare cu Orchestra Română de Tineret, alături de care am cântat deja, acum și cu un concert pe care-l aștept cu foarte mult interes pentru că aceste partituri pentru vioară și orchestră și anume Anotimpurile de Vivaldi și cele de Astor Piazzolla nu sunt deloc ușoare. Sunt extrem de solicitante, în special în rândul soliștilor orchestrei. Așa că, așa cum vă spuneam, aștept cu foarte mare interes și mare nerăbdare această nouă colaborare cu Orchestra Română de Tineret dirijată de Radu Postăvaru.
Evenimentul, desigur, are și acest scop de a strânge fonduri pentru Academia de muzică de la Casa Enescu de la Mihăileni. Cum se dezvoltă acest proiect în care sunteți adânc implicat?
Prima parte a sa a constat în salvarea de la distrugere a casei copilăriei lui George Enescu, proiect unde s-a implicat Fundația Pro Patrimonio din România și foarte mulți studenți arhitecți voluntari. Iar partea a doua, totuși cea mai dificilă, este aceea în care locul respectiv nu se transformă într-un muzeu, ci într-o școală dedicată artelor frumoase. Deja în ultimii doi ani am organizat acolo mai multe concerte, mai multe cursuri de perfecționare, de muzică. În toamna aceasta a avut loc prima tabără de pictură, dedicată exclusiv copiilor de acolo, din Mihăileni. Și acestea nu sunt decât începutul. Planul este ca în cel mai scurt timp posibil acolo să avem activități culturale în permanență, de care să beneficieze în primul rând copiii din zonă, zona Mihăileni, și cei din toată țara.