Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo
În fiecare an, ați obișnuit publicul festivalului Sonoro cu idei noi și concerte cu subiecte inedite, iar anul acesta propuneți un joc "Hide&seek". De ce ați ales acest titlu?
După La muse et le poete - ediția de anul trecut a festivalului Sonoro, când ne-am îndreptat mai mult spre literatură, poezie, evident transpusă în muzică, m-am gândit că în acest an un pic de joc suplimentar nu ar strica și invitația către public de a se juca cu noi, de-a v-ați ascunselea, prin cele trei orașe din țară, Timișoara, Cluj, Brașov și, evident, la București, ar fi o idee bună.
La Sala Radio veți reveni cu un program Mozart-Wagner intitulat "Opera senza opera". Care este ideea din spatele acestui concert?
Ideea este că atât Mozart cât și Wagner au scris piese splendide care nu sunt neapărat opere, dar unde drama și culoarea operelor este foarte frecventă. Și propunem publicului un dialog între Mozart și Wagner. Vom interpreta două concerte de Mozart - Simfonia concertantă și Concertul KV 414 în La major. Iar în partea a doua vom prezenta, în premieră în România, două lucrări de Wagner aranjate pentru ansamblu de muzică de cameră. Mai întâi celebrele lieduri Wesendonck, aranjate pentru mezzosoprană și sextet de coarde, iar apoi "Idila Siegfried" într-un aranjament deosebit pentru cvintet cu pian. Cred că publicul își va da seama după concert de ce l-am intitulat "Opera senza opera".
Vă rog să ne oferiți detalii și despre celelalte concerte din Festivalul Sonoro; cum va fi structurată actuala ediție și ce artiști ați invitat?
Festivalul este structurat, ca de obicei, ca un puzzle prin întregul oraș, deci fiecare concert va avea loc în altă sală și în alt spațiu. Pe lângă spațiile consacrate, cum este Ateneul Român, Palatul Cercului Militar Național, deschiderea de la Palatul Cotroceni sau extraordinarul palat Bragadiru, vom include în program și alte săli cum ar fi aula ASE-ului, în Piața Romană sau proaspăt restructurata mansardă a Carului cu Bere și un nou spațiu în vila Oromolu, la fel restaurată de curând, la începutul străzii Paris. Deci, din acest punct de vedere, publicul este invitat să ni se alăture la cât mai multe concerte și seri, pentru că așa va înțelege tot conceptul "Hide&seek". În ceea ce privește artiștii avem o întreagă pleiadă de binecunoscuți soliști, muzicieni de cameră, interpreți din întreaga Europă. Voi enumera doar câțiva pentru că sunt peste 50 în total din 15 țări. Violocenlistul italian Giovanni Sollima, care va cânta în premieră la Palatul Bragadiru și va debuta în România, pentru că până acum nu a fost prezent în țară, ceea ce este o minune. Apoi o avem pe Ruxandra Donose, binecunoscuta mezzosoprană. Îl avem pe actorul Constantin Chiriac din Sibiu, care va recita câteva poezii în cadrul unui concert special în Banca Națională, apoi violonceliștii Henri Demarquette și Gavriel Lipkind. Sunt foarte, foarte mulți artiști care vor încânta publicul la concertele noastre.