Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Concert caritabil aniversar organizat de Fundația Principesa Margareta a României - Interviu cu pianista Alexandra Dariescu

Publicat: marți, 24 Octombrie 2017 , ora 13.59
Cu ocazia aniversării Majestății Sale, Regele Mihai I, în prezența membrilor Familiei Regale a României, Fundația Principesa Margareta organizează un concert caritabil care îi aduce alături pe violonistul Remus Azoiței, pianista Alexandra Dariescu și tenorul Teodor Ilincăi, acompaniați de Orchestra Fundației Principesa Margareta a României, sub conducerea dirijorului Tiberiu Soare. Programul cuprinde, între altele, pagini de Rahmaninov, Vivaldi, Puccini și Beethoven.

Evenimentul, care va fi transmis în direct de Radio România Muzical, va avea loc mâine, 25 octombrie 2017, ora 19:00, la Ateneul Român; iar fondurile strânse în urma concertului caritabil vor sprijini programul Tinere Talente, prin care Fundația oferă burse de studiu celor mai talentați tineri artiști români, aflați în situații materiale dificile. Am discutat, cu această ocazie, cu pianista Alexandra Dariescu.


Veți participa, în calitate de solistă, de altfel, nu pentru prima dată, la concertul caritabil organizat de Fundația Principesa Margareta a României. Ce v-a motivat să vă implicați din nou în acest proiect?

În primul rând mă bucur din suflet că revin în colaborarea cu Principesa Margareta a României. Este o colaborare extraordinar de frumoasă și mă bucur din suflet că pot ajuta, într-o mică măsură, acest mic program - Tinere talente - care ajută foarte, foarte mulți copii care au nevoie de ajutorul nostru, au nevoie de sprijin pentru a-și urma visul pentru a deveni artiști.


Ce v-a determinat să alegeți Rahmaninov pentru acest concert?

În primul rând faptul că suntem trei soliști din seara de 25 octombrie și timpul este puțin limitat. A trebuit așa, o piesă în jur de 20 și ceva de minute și Rahmaninov, Rapsodia pe o temă de Paganini, pentru mine este una dintre cele mai frumoase lucrări pentru pian și orchestră și am zis că este ocazia ideală de a o interpreta la București. De asemenea, de-abia am venit din Germania unde am cântat-o cu Filarmonica din Hagen. E o combinație ideală.


Uitându-mă prin programul dumneavoastră de pe site, am observat că urmează o perioadă destul de încărcată. Puteți menționa câteva dintre proiectele din următoarele luni?

Da, este un program extrem de aglomerat. În primul rând, debutul meu la Viena, la Musikverein, unde voi interpreta două concerte, de Lipatti și de Grieg, apoi este premiera mondială a proiectului la care lucrez de doi ani, Spărgătorul de nuci. Este un concert care va fi pentru pian, balerină și animații digitale. Nu a fost făcută niciodată această combinație, așa că va fi extraordinar. În ianuarie luăm acest proiect și mergem la Moscova pentru 19 concerte într-o săptămână. Va fi foarte, foarte încărcat, iar apoi am debutul în America, cu Orchestra Simfonică din Utah și debutul în Canada, la Quebec și la Toronto. De asemenea, mă bucur foarte mult că voi merge la Viena din nou, la Staatsoper, cu marea soprană Angela Gheorghiu. Vom avea un recital împreună. Așa că programul este foarte încărcat, în foarte multe direcții. În luna iunie mă bucur din suflet că merg în China pentru prima dată, unde voi avea debutul cu Darrell Ang, în Concertul nr. 1 de Ceaikovski. Așa că este un program frumos.


Și, alături de toate acestea, mi-a atras atenția un eveniment ce va avea loc în 28 noiembrie, la Londra, dedicat memoriei lui Dinu Lipatti. O să vă rog pe dumneavoastră să ne povestiți mai multe.

Da, este un concert foarte, foarte aproape de sufletul meu. Mă bucur din suflet, că în acest an, la 100 de ani de la nașterea marelui nostru Dinu Lipatti, s-a făcut o colaborare foarte frumoasă între Institutul Cultural Român din Londra și Royal Philharmonic Orchestra, tot din Londra, și vom avea acest concert dedicat lui Dinu Lipatti, pe 28 noiembrie, la Cadogan Hall, care este reședința Filarmonicii Regale din Londra, unde voi interpreta două concerte: Concertino în stil clasic de Dinu Lipatti și Concertul de Grieg în la minor, care, bineînțeles, a fost unul dintre preferatele lui Lipatti. Mă bucur foarte mult că va fi și un preconcert talk - înainte de acest concert - unde Orlando Murrin va avea o surpriză foarte, foarte frumoasă pentru publicul din Anglia și sper nu numai. Așa că va fi o ocazie minunată.


Interviu realizat de Ana Diaconu