Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Audiții în România pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene - Interviu cu Alexandru Mija

Publicat: marți, 3 Octombrie 2017 , ora 14.13

Tinerii muzicieni români cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani sunt invitați de Institutul Cultural Român și Artexim să participe la selecția anuală pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO). Audițiile vor avea loc pe 11 noiembrie 2017 la București, iar termenul limită pentru înscriere este 29 octombrie 2017. Mai multe informații ne-a oferit Alexandru Mija, asistent manager al orchestrei, în următorul interviu.


Aș vrea să te întreb cum ai descrie în linii mari această orchestră și ce beneficii consideri că ar avea un tânăr muzician român ca urmare a implicării în acest proiect.

Dacă aș putea să sintetizez, aș numi-o ca fiind o adevărată școală pentru tinerii muzicieni de pe tot cuprinsul Europei. Este o școală și o oportunitate în același timp pentru că, statistic, în marile orchestre din Europa un procent de peste 80% dintre instrumentiști au trecut sau au făcut parte din această Orchestră de Tineret a Uniunii Europene. Tinerii instrumentiști activi ai acestei orchestre au șansa de a beneficia în primul rând de stagii de pregătire cu profesori din întreaga Europă, stagii de pregătire care se desfășoară pe parcursul celor două mari turnee pe care le întreprindem de-a lungul anului. Apoi, în același timp, este o școală pentru că tinerii au șansa de a interpreta, de a cânta sub bagheta unor foarte, foarte mari dirijori; trebuie doar să menționez că dirijorul principal al orchestrei este Vasily Petrenko. Anul acesta, de exemplu, vom cânta cu același Vasily Petrenko, dar și cu alți doi dirijori importanți - Gianandrea Noseda și Manfred Honeck. Este o șansă importantă pentru tineri deoarece au oportunitatea de a cânta în mari centre culturale și muzicale europene și în acest fel au șansa de a fi văzuți și urmăriți îndeaproape de factorii decidenți în ceea ce privește o viitoare oportunitate de carieră.


Să vorbim puțin și despre momentul concret al selecției. Cum decurge exact audiția? Care sunt criteriile? Cine evaluează și ce se așteaptă în mod special de la candidat?

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene are un grup de profesori care merg în toate cele 28 de țări europene și supervizează aceste audiții. Candidaților le este cerut să prezinte o piesă la alegere și o serie de pasaje orchestrale care pot fi găsite pe site-ul Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene. Audițiile se desfășoară în România în 11 noiembrie. Sperăm să avem foarte mulți candidați, poate chiar mai mulți decât anul trecut. În cadrul acestor audiții este foarte importantă nu atât experiența ca instrumentist, cât pasiunea și dorința de a cânta într-un ansamblu orchestral, pentru că, în fond, Orchestra de Tineret a Uniunii Europene asta urmărește, să formeze noi generații de instrumentiști, de orchestranți care să fie capabili să facă parte din marile orchestre ale Europei și nu numai.

În altă ordine de idei, trebuie să menționăm faptul că Institutul Cultural Român, care este partener al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene, va întreprinde începând din 9 octombrie un turneu prin țară. Doamna Irina Iacob alături de unul dintre muzicienii români ai Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene - este vorba despre Theodor Andreescu - vor merge la universitățile de muzică din țară și vor prezenta acest proiect cu scopul de a atrage cât mai mulți muzicieni români în orchestră. Așadar, ar fi bine să consultați site-ul ICR pentru a fi la curent cu acest miniturneu al ICR-ului, realizat cu scopul de a promova Orchestra de Tineret a Uniunii Europene.
Interviu realizat de Ana Diaconu