Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Începe o nouă ediție a Festivalului 'Musica Barcensis'

Publicat: vineri, 30 Iunie 2017 , ora 11.49

Primul concert din cadrul festivalului Musica Barcensis are loc mâine, 1 iulie 2017, la Biserica Fortificată din Cristian, județul Brașov. Orchestra de Tineret din Bremen - Germania va fi dirijată de Martin Lentz. Mai multe informații despre evenimentele acestui an ne-a oferit directorul festivalului și președintele fundației organizatoare Forum Arte, organistul Steffen Schlandt.


De acum și până la sfârșitul lunii august este programată cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Musica Barcensis. Cum vor arăta, în linii mari, aceste aproape două luni de muzică și care sunt noutățile față de edițiile precedente?

Musica Barcensis include concerte în muzicile și bisericile din Țara Bârsei și se desfășoară în toate weekendurile din lunile iulie și august. În acest an vom avea 18 concerte cu o distribuție internațională, din peste 5 țări și avem înscriși 220 de muzicieni în formații începând cu duo, până la formații vocal-instrumentale de peste 40-50 de persoane.

Debutul va fi astăzi, cu Orchestra de Tineret din Bremen, care va cânta la Biserica Fortificată din Cristian și vor aduce un program consistent, în două părți, incluzând o simfonie de Dvorak, nr.5 - un program foarte ambițios pentru tinerii muzicieni. Suntem foarte bucuroși că ei vor deschide acest festival.

Asociația Brașovul pedalează va fi prezentă. A fost încă de la debutul festivalului o dorință de-a noastră de a include mersul pe bicicletă către aceste biserici.

În lunile iulie și august vom avea două biserici cu mai multe concerte, respectiv Biserica Bartolomeu și Biserica din Prejmer. Acolo vor avea loc patru concerte, iar în restul zilelor festivalului vom avea câte o altă destinație, respectiv Codlea, Sânpetru, Ghimbav, Hărman, Râșnov, Hălchiu, Vulcan și Biserica Sf. Martin.

Ca repertoriu… primele lucrări vor fi din secolul al XV-lea și vom avea și muzică contemporană.

Formațiile participante sunt fie din zona Brașovului, fie din România, fie sunt invitate din Olanda, Italia, Elveția și Germania. Formații românești vom avea de exemplu The Chamber Music Project din București, Alpha Duo din Italia și Elveția, Trio vocal Rhapsodia, apoi ansamblul vocal Würzburg din Germania, ansamblul Cantate Domino. Unul dintre punctele festivalului va fi o excursie în Țara Bârsei pe urmele organistului Michael Schuster; o excursie în care vor fi citite din jurnalul acestui organist din secolul al XIX-lea amintiri și vor fi legate de diferite biserici aceste amintiri, încât publicul va experimenta pe viu experiențele sale.

Interviu realizat de Ana Diaconu