Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Începe Turneul 'De la Bach la Beatles' - Interviu cu chitaristul Costin Soare
Mâine, 13 iunie 2017, chitaristul Costin Soare pornește în turneul național De la Bach la Beatles, un proiect propus de Asociația Culturală Kitharalogos. Primul concert se va desfășura sub egida Filarmonicii Moldova, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Iași, de la ora 19.00. Mai multe detalii ne-a oferit chitaristul în următorul interviu.
Domnule Costin Soare, porniți mâine în călătoria "De la Bach la Beatles". Cum arată, în linii mari, acest proiect?
Această primă ediție a Turneului De la Bach la Beatles, această idee mi-a venit anul trecut, când am fost implicat într-un alt proiect, un alt turneu - Muzica în palatele României. La finalul acelui turneu m-am gândit că ar fi bine să încerc să prezint și alte fațete ale chitarei, pentru că chitara - cum spunea Berlioz - este o orchestră în miniatură, un instrument versatil și divers din punct de vedere stilistic, și-atunci am ales ca pentru acest turneu, De la Bach la Beatles, să spun o poveste ușor diferită. Astfel că am ales, pe de-o parte, două lucrări de muzică clasică pură - o suită de Johann Sebastian Bach, scrisă pentru lăută și pe care eu am aranjat-o pentru chitară, și un set de variațiuni pe o temă de Mozart, scrisă de un compozitor-chitarist spaniol de la începutul secolului al XIX-lea - iar pentru partea a doua a programului am ales muzici diverse din secolul XX. Astfel, voi prezenta publicului un aranjament făcut de marele chitarist Roland Dyens după după celebra piesă A Night in Tunisia a lui Dizzy Gillespie, o lucrare cu iz oriental, Koyunbaba, scrisă de un compozitor italian, Carlo Domeniconi, două aranjamente dupe Beatles ale marelui compozitor japonez Toru Takemitsu și, ca să păstrez legătura cu turneul de anul trecut, am ales să cânt o piesă pe care știu că oamenii au apreciat-o și pe care o iubesc foarte mult; se cheamă Alfonsina și marea de Ariel Ramirez.
Voi pleca la drum cu două chitare. Chitara mea, o chitară făcută de un lutier din București - Alexandru Marian - iar cealaltă chitară, pe care am primit-o de la fabrica de instrumente muzicale Hora de la Reghin, chitara pe care voi cânta această piesă cu iz oriental, Koyunbaba, și pe care în ultimul concert, pe 1 iulie, de la ora 19.00, la Institutul Cervantes din București, o voi oferi unui foarte tânăr talent în afirmare, care are nevoie de o chitară foarte bună.
Mai multe informații despre calendarul și programul turneului pot fi consultate pe site-urile: www.costinsoare.com și www.facebook.com/kitharalogos.