Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Start: Green Hours Jazz Fest 2017!

Publicat: joi, 25 Mai 2017 , ora 11.17

Din nou, curtea din Calea Victoriei nr.120 se deschide pentru o nouă ediție Green Hours Jazz Fest. Între 25 - 28 mai iubitorii jazz-ului din bucurești pot adăuga noi experiențe pe această linie a jazz-ului european. Domnule Voicu Rădescu, în calitate de director și gazdă a evenimentului, vă rugăm să ne oferiți câteva detalii. Cum va fi această a 9-a ediție Green Hours Jazz Fest?

Va fi tot o ediție proaspătă, deși e a 9-a ediție. Prospețimea vine din artiștii proaspeți care sosesc și din valorile lor - artiști de valoare serioasă. În același timp, și artiști emergenți - o mixtură pe care ne place să o folosim aici, la Green Hours. Amintesc rapid câteva nume din consacrații care vor veni aici: John Greaves și Vincent Courtois. John Greaves - un chitarist de vreo 68 de ani, cunoscut prin anii '70 în muzică, un soi de muzician cult; el e chitarist bas și, în același timp, vocalist, pianist și textier… și va cânta cu un foarte, foarte cunoscut violoncelist francez, Vincent Coutois. Un alt nume foarte cunoscut și consacrat în țara lor, dar și în Europa este polonezul Pawl Kaczmarckyk, care vine cu al său Audiofeeling Trio. Ei au mai fost în ediția din 2010 invitați la noi cu un cvartet; atunci era încă un tânăr emergent, în acest moment este un superconsacrat pianist și muzician polonez. Mai vin din Norvegia, Helge Lien Trio și un alt trio, chiar al bateristului Helge Lien, Per Oddvar Johansen - amândoi cu Grammy-urile norvegiene și considerați mari, mergând în direcții noi muzicale în jazz-ul scandinav.


Observăm că îi apreciați pe polonezi, pe norvegieni. De asemenea, promovați intens noile generații.

Exact. Acum vreau să vorbesc despre emergenți… Safran din Germania - o trupă de tineri și foarte tineri pe care i-am văzut la Vilnius anul trecut, în festivalul de jazz de acolo; extraordinar de buni și vor fi, cu siguranță, o surpriză pentru ascultători, pentru ascultătorii de muzică bună. Dar tot în zona aceasta de emergență, n-am să ocolesc să vă spun că organizăm concertul celor de la And Then This, care sunt de fapt români; este vorba despre Diana Miron la voce și vioară, Sian Brie la chitară electrică, Laurențiu Coțac la contrabas - un superbasist cum rar vezi în zona românească - și Daniel Stanciu la no input mixer. Va fi un concert cu valențe experimentale, dar care nu îi va alunga pe cei care nu sunt obișnuiți cu această muzică pentru că și melodia intră în muzica lor. Sunt, în orice caz, foarte buni! O să tot auzim de ei în România și peste granițele României.

Mai sunt două trupe pe care nu le-am numit… Hanno Busch Trio (deci, din Germania avem două trupe) - un grup foarte dinamic, trio de jazz clasic, care cântă un jazz foarte modern, foarte alert și, în același timp, sensibil. Și, în prima zi, după ce festivalul va fi deschis de românii de la And Then This, va fi un duo foarte interesant și ciudat; e vorba de pianistul Marcin Masecki și bateristul Jerzy Rogiewicz, care vor cânta ragtime. Deci, după programul experimental al celor de la And Then This va fi un program de ragtime - jazz-ul anilor '20 adus în timpurile noastre.

Îi îndemn pe iubitorii de muzică bună - e nevoie să spun asta pentru că există o delimitare destul de serioasă între muzica bună și cealaltă muzică - să vină să-și satisfacă curiozitatea! Curiozitate care ar trebui să-i mâne în general pe oameni să vadă mai mult, să încerce să simtă mai mult, să afle mai mult. La Green Hours, între 25 și 28 mai.


Povestiți-ne puțin despre atmosfera din curtea Green Hours.

Da, noi îi spunem grădina Green Hours, pentru că este verde și ne place ideea de verde și de Eco… Atmosfera este, cred sincer - și cred că așa e reflectată și-n ochii celor care vin - mai mult decât artistică și culturală și, în același timp, boemă, relaxată. Oamenii vor avea ocazia să vină la un festival care nu va arăta foarte mainstream, deși valoarea artiștilor este undeva foarte sus, și într-o atmosferă chiar relaxată (cu berea, sucul sau cafeaua în față).


Mulțumim! Sperăm să aveți, cum a și fost de fiecare dată, unul dintre cele mai frumoase festivaluri din București.
Interviu realizat de Marina Nedelcu