Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Spectacol și lansare de partituri în memoria poetei Mariana Dumitrescu - Interviu cu Ilinca Dumitrescu

Publicat: luni, 15 Mai 2017 , ora 12.39

La Biblioteca Centrală Universitară din capitală are loc astăzi, 15 mai 2017, un spectacol de poezie și muzică dedicat memoriei poetei Mariana Dumitrescu, care s-a stins din viață în urmă cu 50 de ani. Vor fi lansate, de la ora 18:00, două volume cu titlul Integrala Cântecelor de Mihail Jora pe versuri de Mariana Dumitrescu. Ediția a fost îngrijită de pianista Ilinca Dumitrescu, fiica poetei, care ne-a oferit mai multe detalii în următorul interviu:


Totul se centrează în jurul lansării acestor două volume - integrala cântecelor de Mihail Jora pe versurile mamei mele - cu un foarte erudit, interesant studiu introductiv semnat de muzicologul Ileana Ursu, care actualmente locuiește în Canada. Va fi alături de mine soprana Georgeta Stoleriu; va fi alături și directorul Editurii Muzicale GRAFOART, Matei Bănică. Iar apoi, un moment poetic… am alături două mari actrițe ale Teatrului Național din București, doamnele Simona Bondoc și Ilinca Tomoroveanu și, de asemenea, pe poeta și actrița Lidia Lazu care vor recita selecții din versurile mamei mele. Și apoi, interpretarea Cvartetului în Do major de tatăl meu, compozitorul Ion Dumitrescu, de către Cvartetul Arioso.


Să revenim puțin la cele două volume. Aș vrea să vă întreb în ce a constat mai exact travaliul editorial? Ce mijloace și cât timp presupune realizarea unui astfel de proiect?

Aceste lieduri au fost editate acum o jumătate de secol în trei caiete și cuprind 49 de lieduri reunite în 9 cicluri. Aceste versuri au fost extraordinar de agreate și iubite de către maestrul Jora. Editarea a fost foarte minuțioasă fiindcă am pus la dispoziție și manuscrisele pe care le am în arhiva mea. Veți vedea și pe coperta 4, dar și înăuntru… în fiecare volum sunt mai multe facsimile. De asemenea, fotografii inedite. Este o ediție specială; nu este numai o partitură muzicală, ci și un obiect cultural, un obiect de artă.

Interviu realizat de Ana Diaconu