Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Dimitri Malignan - recital în cadrul Stagiunii de marți seara

Publicat: marți, 9 Mai 2017 , ora 11.43

Pianistul Dimitri Malignan s-a născut la Paris în anul 1998, într-o familie de origine română. A început să studieze pianul la vârsta de 5 ani cu primul său profesor, Nicolas Horvath. S-a remarcat foarte repede în cadrul concursurilor naționale și internaționale de pian din Franța, fiind câștigătorul a douăzeci de premii. Din 2009 a urmat cursurile de la Ecole Normale de Musique de Paris "Alfred Cortot". Dimitri Malignan este și laureatul mai multor concursuri din afara Franței, printre care se numără competițiile "Mihail Jora", în 2016 și Anton Garcia-Abril din Spania, în 2011. În 9 mai 2017 el va evolua pe scena Sălii Mici a Ateneului Român în cadrul Stagiunii de marți seara. Despre acest recital, Dimitri Malignan a acordat un interviu postului Radio România Muzical.


Lucrări de Schumann și Prokofiev alcătuiesc programul interpretat în această seară la Ateneul Român. De ce ați ales muzica acestor compozitori?

Trebuie să mărturisesc că anul acesta mă concentrez pe muzica celor doi. M-am simțit întotdeauna foarte apropiat de scriitura lui Schumann, iar prima sonată pentru pian, pe care o voi interpreta în această seară, o consider o capodoperă. Partitura lui Prokofiev este una interesantă și, în opinia mea, complementară muzicii lui Schumann. Sunt similare lucrările celor doi. Cred că va fi un program interesant pentru public.


Sunteți nepotul renumitului compozitor Henry Mălineanu. Este România un loc special pentru dumneavoastră?

Da. E important pentru mine să concertez în România. Sunt născut la Paris, dar simt că trebuie să îmi cunosc rădăcinile. Viața muzicală din România este una aparte. Publicul este foarte interesat de muzica clasică, în special aici, la București. Se împlinește un an de când am început să concertez în România și mă bucură fiecare prezență pe scenele de aici.


La sfârșitul săptămânii trecute ați concertat în Republica Moldova și astăzi evoluați pe scena Sălii Mici a Ateneului Român. Ce alte concerte pregătiți?

În urma câștigării Premiului Cortot la competiția organizată de Conservatorul din Paris, acolo unde studiez, am obținut o serie de concerte în Franța, incluse în festivaluri de muzică clasică desfășurate în următoarea perioadă. Astfel că urmează o nouă serie de deplasări.

Interviu realizat de Lucian Haralambie